default-image

Λιθουανία: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Κόσμος
Λιθουανία: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για έναν Λιθουανό, περίπου 40 ετών, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα

Το υπουργείο Υγείας της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου, το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα.

Πρόκειται για έναν Λιθουανό, περίπου 40 ετών, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η επιβεβαίωση της μόλυνσής του ήρθε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας (NVSC).

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η κατάσταση του ασθενή χαρακτηρίζεται «σταθερή», αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο και να συνεχίσει τη θεραπευτική αγωγή στο σπίτι του.

Πέντε άνθρωποι ταυτοποιήθηκαν ως «στενές επαφές» του και έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μονάδας διαχείρισης μολυσματικών ασθενειών του NVSC.

Το υπουργείο Υγείας της Λιθουανίας είχε γνωστοποιήσει τον προηγούμενο μήνα ότι παρήγγειλε περίπου 1.400 δόσεις εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Θα χορηγούνται σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «στενές επαφές» ύστερα από έκθεση υψηλού κινδύνου και δεν θα υπάρχει δυνατότητα για προληπτικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από τις αρχές Μαΐου έχουν αναφερθεί περισσότερα από 23.000 κρούσματα εκτός Αφρικής.

Στις 23 Ιουλίου, ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του, για να ενισχυθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της ευλογιάς των πιθήκων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News