Γερμανία: Παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική της «μίας Κίνας»

Κόσμος
Γερμανία: Παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική της «μίας Κίνας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Βερολίνο καταδίκασε ακόμη ως «απαράδεκτες» τις στρατιωτικές απειλές και τόνισε ότι εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης

Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί ξεκάθαρα την πολιτική «μία Κίνα», όπως και οι ΗΠΑ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Το Βερολίνο καταδίκασε ακόμη ως «απαράδεκτες» τις στρατιωτικές απειλές και τόνισε ότι εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην σχολιάζει τα ταξίδια αξιωματούχων άλλων χωρών. Είναι σαφές ότι ακολουθεί την σαφή πολιτική «μία Κίνα», όπως οι ΗΠΑ, δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, απαντώντας νωρίτερα σήμερα σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν συνιστά πρόκληση για την Κίνα.

«Η Γερμανία προσπαθεί από κοινού με τους διεθνείς εταίρους της για την αποκλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι στρατιωτικές απειλές είναι απαράδεκτες».

Η Γερμανία διατηρεί στενές σχέσεις με την Ταϊβάν, η οποία αποτελεί σημαντικό εταίρο, πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ.

Χθες από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι «δεν δεχόμαστε να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και ένας μεγαλύτερος γείτονας να επιτίθεται στον μικρότερο γείτονα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου - και φυσικά αυτό ισχύει και για την Κίνα».

Απαντώντας στην κυρία Μπέρμποκ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη γερμανίδα πρέσβη στο Πεκίνο Πατρίσια Φλορ και της επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ευρώπη έκανε λόγο για «λανθασμένα σχόλια» της γερμανίδας υπουργού και χαρακτήρισε το ζήτημα της Ταϊβάν «εσωτερικό θέμα της Κίνας».

Ο πρόεδρος πάντως της Γερμανικής Ένωσης Χονδρεμπορίου, Εξαγωγών και Παροχής Υπηρεσιών (BGA) Ντιρκ Γιαντούρα εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

«Σήμερα εμείς στο χονδρεμπόριο και στο εξωτερικό εμπόριο ανησυχούμε για τις εξελίξεις στον Ειρηνικό. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο σκόπιμο να μην προκαλούμε.

Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εμπορικών μας εταίρων, των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε ο πρόεδρος της BGA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News