default-image

Γουατεμάλα: Συνελήφθη δημοσιογράφος που επικρίνει την κυβέρνηση

Κόσμος
Γουατεμάλα: Συνελήφθη δημοσιογράφος που επικρίνει την κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Σαμόρα συνελήφθη στο σπίτι του, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο έρευνας για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Λουίς Πανταλεόν

Η αστυνομία της Γουατεμάλας συνέλαβε χθες Παρασκευή τον δημοσιογράφο Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, τον ιδρυτή της καθημερινής El Periódico, που κατηγόρησε τον πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι και την γενική εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας για διαφθορά.

Ο κ. Σαμόρα συνελήφθη στο σπίτι του, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο έρευνας για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Λουίς Πανταλεόν, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

«Συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για πιθανό ξέπλυμα χρήματος. Αυτό δεν σχετίζεται με τη δημοσιογραφική του δουλειά, αλλά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα», διαβεβαίωσε ο κ. Πανταλεόν.

Αστυνομικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ερεύνησαν επίσης την έδρα της εφημερίδας του, κάτι που η σύνταξή της κατήγγειλε ως πράξη αντιποίνων για τα άρθρα με τα οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση και την κυρία Πόρας για διαφθορά.

«Η γενική εισαγγελέας έκανε πράξη τις απειλές σε βάρος της El Periódico που εξαπέλυσε ο πρόεδρος. Δεν θα μας φιμώσουν», ήταν η αντίδραση της εφημερίδας μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Διαμερικανική Ένωση Τύπου (Inter American Press Association, IAPA) καταδίκαζε την απόφαση της δικαιοσύνης στη Γουατεμάλα να αρχίσει να διενεργεί έρευνα σε βάρος της Ελ Περιόδικο επειδή δημοσίευσε μαρτυρία που κατηγορούσε την κυρία Πόρας για διαφθορά.

Τον Ιούνιο, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πρόσθεσε τη Γουατεμάλα στον κατάλογο των χωρών όπου διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις. Στον ίδιο κατάλογο φιγουράρουν η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα.

Η γενική εισαγγελία επί των ημερών της κυρίας Πόρας στην ηγεσία της επικρίνεται διότι εξαπέλυσε διωγμό σε βάρος δικαστών και εισαγγελικών λειτουργών που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους το οργανωμένο έγκλημα. Στη γενική εισαγγελέα Πόρας επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, που την έχουν συμπεριλάβει στον λεγόμενο Κατάλογο Ένγκελ με τις «διεφθαρμένες και αντιδημοκρατικές» προσωπικότητες τον οποίο καταρτίζουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News