Τσαβούσογλου κατά Γερμανίας: Έχασε την αμεροληψία της στα ελληνοτουρκικά

Ελλάδα
Τσαβούσογλου κατά Γερμανίας: Έχασε την αμεροληψία της στα ελληνοτουρκικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με την Αναλένα Μπέρμποκ, Τσαβούσογλου υποστήριξε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις

Νέες προκλητικές επιθέσεις από την Τουρκία καταγράφονται τις τελευταίες ώρες, με κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν να κάνουν λόγο για ελληνική παραβατικότητα προχωρώντας, δε, σε επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

Η Μπέρμποκ καταδικάζει τον τουρκικό αναθεωρητισμό τονίζοντας πως τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά

Σαφείς αιχμές για τον τουρκικό αναθεωρητισμό τον οποίο μάλιστα συνέδεσε και με την επιθυμία της Άγκυρας να προμηθευτεί F16 από τις ΗΠΑ, άφησε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μετά τη συνάντησή της με τον Ελληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια.

Προηγουμένως η κυρία Μπέρμποκ είχε τονίσει με σαφήνεια πως «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό».«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα λίγο πριν τη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της στην Κωνσταντινούπολη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας ζήτησε από την κυρία Μπέρμποκ η Γερμανία να μην παραδώσει στην Τουρκία τα υποβρύχια, καθώς με αυτά κινδυνεύει να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων. Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου.

Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης της γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, είναι πως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για γερμανικές επανορθώσεις, όταν της το έθεσε ο Νίκος Δένδιας τονίζοντας ότι «για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Φωτογραφία αρχείου AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News