Βρετανία: Οι υποψήφιοι ξεκίνησαν σειρά δημόσιων συζητήσεων

Κόσμος
Βρετανία: Οι υποψήφιοι ξεκίνησαν σειρά δημόσιων συζητήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μέλη του κόμματος αυτού που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων --υπολογίζονται σε σχεδόν 200.000-- θα εκλέξουν με επιστολική ψήφο τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον

Οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη 28 Ιουλίου, το βράδυ την πρώτη από μια σειρά δώδεκα δημόσιων συζητήσεων σε όλη τη χώρα για να πείσουν τους ψηφοφόρους των Τόρις.

Τα μέλη του κόμματος αυτού που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων --υπολογίζονται σε σχεδόν 200.000-- θα εκλέξουν με επιστολική ψήφο τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει την αποχώρησή του στις αρχές του Ιουλίου έπειτα από αλλεπάλληλα σκάνδαλα. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής αναμένεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, που είναι το φαβορί βάσει των δημοσκοπήσεων, είχε τη χαρά χθες το βράδυ να λάβει την υποστήριξη ενός σημαντικού στελέχους του κόμματος: του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Η εμπειρία της την καθιστά την πλέον κατάλληλη για να υπερασπιστεί το Ηνωμένο Βασίλειο αυτές τις δύσκολες εποχές», έγραψε σε άρθρο του στους Times ο Μπεν Γουάλας, ο οποίος αν και βρισκόταν μεταξύ των μεγάλων φαβορί, δήλωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον, για να συγκεντρωθεί στα τρέχοντα καθήκοντά του και να «εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας».

Στην αρχή μόνοι τους και στη συνέχεια υποβαλλόμενοι ο ένας μετά τον άλλο σε μια διαδικασία ερωταπαντήσεων --αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο μιας άμεσης, ενδεχομένως αδελφοκτόνας, αντιπαράθεσης-- οι Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ επιδόθηκαν σε προσπάθειες να πείσουν το κοινό τους στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, ένα από τα προπύργια των Εργατικών που αντιστάθηκαν στο «μπλε κύμα» του Δεκεμβρίου του 2019.

Ο καθένας προέβαλε το πρόγραμμά του, παίζοντας επίσης το χαρτί της εγγύτητας με τους ψηφοφόρους.

Η Λιζ Τρας χρησιμοποίησε το ατού ότι είναι παιδί της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλωσε στην πόλη του Λιντς, όπου ζουν ακόμη οι γονείς της, ενώ ο Ρίσι Σούνακ αυτό του γείτονα, καθώς η εκλογική του περιφέρεια βρίσκεται εκεί κοντά.

Μιλώντας με άνεση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ινδικής καταγωγής, αστειεύτηκε για το κλίμα της περιοχής στο οποίο θα άξιζαν συγχαρητήρια για το «μαύρισμά» του, προτού επιμείνει στην ανάγκη «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», λαμβάνοντας κατά έναν τρόπο αποστάσεις από τον Μπόρις Τζόνσον, τα τρία χρόνια του οποίου στην εξουσία αμαυρώθηκαν από μια σειρά σκανδάλων.

Σε ερώτηση για το αν «μαχαίρωσε πισώπλατα» τον Μπόρις Τζόνσον, καταχειροκροτούμενος από το κοινό, ο Σούνακ προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό και διαβεβαίωσε ότι αποχώρησε από την κυβέρνηση λόγω διαφορών στην οικονομική πολιτική. «Δεν είχα άλλη επιλογή», είπε.

Ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην ιστορία της οικογένειάς του, που ενσαρκώνει, σύμφωνα με τον ίδιο, τις «συντηρητικές αξίες», και χαρακτήρισε τον πληθωρισμό ως «τον εχθρό που φτωχαίνει όλον τον κόσμο».

Όσον αφορά τον τρόπο ζωής του, ο πρώην τραπεζίτης τόνισε ότι περισσότερο από τα παπούτσια Prada ή τα ακριβά του κοστούμια σημασία έχει τι θα «κάνει για τη χώρα».

Ο Σούνακ επανέλαβε εξάλλου την άρνησή του να μειώσει τους φόρους προτού ηρεμήσει το μέτωπο της αύξησης των τιμών, ενώ η Λιζ Τρας δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογικής πίεσης «από την πρώτη μέρα».

Αναγνωρίζοντας τη θέση του ως αουτσάιντερ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα αγωνιστεί «για κάθε μία ψήφο».

Δείχνοντας επίσης άνεση, η 47χρονη Τρας επιδοκιμάστηκε αυθόρμητα από τον κόσμο την ώρα που μιλούσε για θέματα όπως οι συγκοινωνίες, η υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία, η υποστήριξη στους τοπικούς αγρότες.

Στη διάρκεια των ερωτήσεων, είδε επίσης να ανακύπτει ξανά η συμμετοχή της σε διαδήλωση για την κατάργηση της μοναρχίας το 1994.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι «υπερβολικά ευγενική» για να αναφερθεί στο περιστατικό αυτό κατά την πρώτη ακρόαση που θα της παραχωρήσει αν γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, απάντησε σε καλή διάθεση η Λιζ Τρας.

Οι δύο φιναλίστ είχαν ήδη αναμετρηθεί σε δύο τηλεμαχίες που έγιναν στις αρχές της εβδομάδας, η δεύτερη από τις οποίες, την Τρίτη, διακόπηκε απότομα αφού η παρουσιάστρια λιποθύμησε στο πλατό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News