Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθησυχάζει η Μόσχα για το αέριο

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθησυχάζει η Μόσχα για το αέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα επιστρέψει η ροή προς την Ευρώπη όταν ολοκληρωθεί η συντήρηση, διαβεβαιώνει ο Πεσκόφ - Προετοιμασίες για τις εξαγωγές σιτηρών

Στις κατηγορίες της Δύσης και της Ουκρανίας, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο», απάντησε τη Τετάρτη 27 Ιουλίου, η Μόσχα. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η ρωσική Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό, προσθέτοντας πως τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού που οφείλονται στις κυρώσεις εμποδίζουν την Gazprom να εξάγει περισσότερο.

Ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε πως η Gazprom θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες όταν τελειώσει η συντήρηση. Αναφορικά με το μείζον θέμα των σιτηρών, το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο την προετοιμασία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών στα πλαίσια της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Όπως ανακοινώθηκε, η αναχώρηση και άφιξη πλοίων στα θαλάσσια λιμάνια θα πραγματοποιηθεί με τον σχηματισμό ενός καραβανιού, που θα συνοδεύει το προπορευόμενο πλοίο.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονέτσκ κάλεσε χθες τη Ρωσία να κατακτήσει το μεγαλύτερο τμήμα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας είναι ρωσικές. Και ενώ η Ρωσία σφυροκοπά διάφορες περιοχές στην Ουκρανία με μπαράζ ρουκετών και πυροβολικού, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν γέφυρα, απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στα νότια της χώρας. Ο λόγος για τη στρατηγικής σημασίας γέφυρα Αντονίφσκι στον Δνείπερο.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διορισμένης από τη Μόσχα διοίκησης για την περιοχή της Χερσώνας, η γέφυρα στεκόταν ακόμα, μα υπήρχαν τρύπες που εμπόδιζαν τη διέλευση οχημάτων. Η 1,4 χλμ. γέφυρα υπέστη σοβαρές ζημιές από ουκρανικά πυρά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν επλήγη επανειλημμένα. Ήταν κλειστή για φορτηγά, μα παρέμενε ανοιχτή για επιβατηγά οχήματα μέχρι το χτύπημα της Τρίτης. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικούς πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS για να χτυπήσουν τη γέφυρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η γέφυρα είναι το κύριο σημείο διάβασης του Δνείπερου που υπάρχει στην περιοχή της Χερσώνας. Η μοναδική άλλη επιλογή είναι ένα φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόφκα, που δέχτηκε επίσης ουκρανικά πυρά την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η κυκλοφορία δεν διεκόπη.

Το μπλοκάρισμα των περασμάτων θα έκανε δυσκολότερο για τις ρωσικές δυνάμεις να ανεφοδιάζουν τις μονάδες τους στην περιοχή εν μέσω επανειλημμένων ουκρανικών επιθέσεων - και ως εκ τούτου θα ήταν μια καλή εξέλιξη για μια γενικευμένη ρωσική αντεπίθεση για την ανάκτηση της περιοχής. Οι Ρώσοι συνέχισαν και την Τετάρτη 27 Ιουλίου, τους βομβαρδισμούς πυροβολικού στο Ντονέτσκ, στοχεύοντας πόλεις και χωριά, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη Παύλο Κιριλένκο. Στο Μπαχμούτ, πόλη στρατηγικής σημασίας στην πρώτη γραμμή της ρωσικής επίθεσης, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές σε ένα ξενοδοχείο και απώλειες, σύμφωνα με τον Κιριλένκο. Σε εξέλιξη ήταν επιχείρηση διάσωσης.

Καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωναν μικρά εδαφικά κέρδη βορειοανατολικά του Μπαχμούτ, ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορέσουν να καταλάβουν σημαντικές εκτάσεις στην Ουκρανία πριν τις αρχές του φθινοπώρου, σύμφωνα με το Institute for the Study of War.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News