Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλο και πιο επικίνδυνα «παίζει» η Μόσχα

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλο και πιο επικίνδυνα «παίζει» η Μόσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επίκεντρο το φυσικό αέριο και την επισιτιστική κρίση, η Μόσχα κατηγορείται για «διπροσωπία» και «τρομοκρατία»

Για «τρομοκρατία» με την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου κατηγορεί τη Ρωσία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που η Μόσχα με τις κινήσεις της μοιάζει να επιβεβαιώνει τους κατηγόρους της, αλλά και τις σοβαρές ανησυχίες που εκφράζονται κυρίως από την ευρωπαϊκή πλευρά για το ενδεχόμενο να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της όσον αφορά στις ροές φυσικού αερίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να κατηγορεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για «διπροσωπία», κρίνοντας ότι παίζει «παιχνίδια» μειώνοντας τις παραδόσεις αερίου.

Αναφορικά με την επισιτιστική κρίση, η όποια αισιοδοξία σκοντάφτει στην αξιοπιστία της Μόσχας, με τον Ζελένσκι να κατηγορεί τη Ρωσία και για «βαρβαρότητα» μετά τις πυραυλικές επιθέσεις κατά στόχων στο λιμάνι της Οδησσού, που σημειώθηκαν στον απόηχο της συμφωνίας που υπέγραψαν με τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη Παρασκευή Ρωσία και Ουκρανία, με σκοπό την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών και άλλων προϊόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου δήλωσαν πως οι επιθέσεις αυτές δείχνουν πως κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία και ότι η επανάληψη των εξαγωγών δε θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν λιμενικές υποδομές στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Μικολάιφ, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τεράστιο πυραυλικό πλήγμα εξαπολύθηκε στη νότια Ουκρανία από την κατεύθυνση της Μαύρης Θάλασσας, και με τη χρήση της αεροπορίας», χωρίς ωστόσο να δοθεί στη δημοσιότητα κάποιος απολογισμός.

Σε διπλωματικό επίπεδο, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 26 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 5 Αυγούστου στο Σότσι της Ρωσίας. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν περιφερειακά προβλήματα και τις διμερείς σχέσεις.

Η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, με «όχημα» τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταφέρεται πλέον και στο διάστημα, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024. Όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ, στο διάστημα αυτό η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους της, ωστόσο «η απόφαση για την αποχώρηση από τον Σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη».

«Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ρωσικό δορυφορικό σταθμό», ο οποίος θα είναι η βασική προτεραιότητα του εθνικού διαστημικού προγράμματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Roscosmos.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News