Long Covid: Αυτές είναι οι νέες, περίεργες συνέπειες του κορωνοϊού

Κόσμος
Long Covid: Αυτές είναι οι νέες, περίεργες συνέπειες του κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μειωμένη λίμπιντο και η απώλεια μαλλιών βρίσκονται ανάμεσα στα νέα συμπτώματα που επισημαίνουν οι ειδικοί

Οι μακροχρόνιες παρενέργειες της ασθένειας από κορωνοϊό, που εν καιρώ διαπιστώνουν οι επιστήμονες, φαίνεται να γίνονται όλο και πιο περίεργες. Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ, η λεγόμενη Long Covid προκαλεί πλέον προβλήματα όπως τη μείωση λίμπιντο και την απώλεια μαλλιών.

Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίμονα συμπτώματα μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, που ονομάζεται Μακροχρόνια Covid.

Τα συχνά αναφερόμενα μακροχρόνια συμπτώματα, όπως η κόπωση και η δύσπνοια, έχουν σημαντική επίδραση στις καθημερινές δραστηριότητες, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα εργασίας των ανθρώπων.

Αλλά τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid είναι πολύ ευρύτερα από αυτό. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, Βρετανοί επιστήμονες κατέγραψαν 62 συμπτώματα που σχετίζονται με τη Μακρά Covid-19.

Μεγάλο μέρος της αρχικής δουλειάς που αναλήφθηκε για την κατανόηση της μακροχρόνιας Covid ήταν μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύτηκαν, αλλά τα περισσότερα άτομα που μολύνθηκαν με κορωνοϊό έχουν υποβληθεί σε διαχείριση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ως εκ τούτου, γνωρίζουμε σχετικά λίγα για τη μακρά Covid σε άτομα με τυπικά ηπιότερες αρχικές λοιμώξεις.

Στη μελέτη αναλύθηκαν ηλεκτρονικά αρχεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης από περισσότερα από 450.000 άτομα στην Αγγλία με επιβεβαιωμένη διάγνωση Covid και 1,9 εκατομμύρια άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό Covid, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021. Έγινε αντιστοίχηση των δύο ομάδων πολύ στενά από άποψη των δημογραφικών, κοινωνικών και κλινικών χαρακτηριστικών τους. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκαν σχετικές διαφορές στην αναφορά 115 συμπτωμάτων στους γενικούς ιατρούς. Για όσους είχαν Covid, το η αξιολόγηση έγινε τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με Covid ήταν σημαντικά πιο πιθανό να αναφέρουν 62 συμπτώματα, μόνο 20 από τα οποία περιλαμβάνονται στον ορισμό κλινικών περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μακροχρόνια COVID.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα ήταν αναμενόμενα, όπως απώλεια της όσφρησης, δύσπνοια και κόπωση. Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπτώματα που βρήκαμε ότι συνδέονται στενά με τον COVID πέραν των 12 εβδομάδων ήταν εκπληκτικά και λιγότερο γνωστά, όπως η απώλεια μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντο. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν πόνο στο στήθος, πυρετό, ακράτεια εντέρου, στυτική δυσλειτουργία και πρήξιμο των άκρων.

Αυτές οι διαφορές στα συμπτώματα που αναφέρθηκαν μεταξύ των μολυσμένων και μη μολυσμένων ομάδων παρέμειναν ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη την ηλικία, το φύλο, η εθνική ομάδα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατάσταση καπνίσματος, η παρουσία περισσότερων από 80 καταστάσεων υγείας και η προηγούμενη αναφορά του ίδιου συμπτώματος .

Εντοπίστηκε επίσης ότι η νεότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η αναγωγή σε ορισμένες εθνοτικές μειονότητες, η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας σχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο αναφοράς επίμονων συμπτωμάτων περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης, η μακροχρόνια Covid μπορεί να χαρακτηριστεί σε τρεις διακριτές ομάδες με βάση τις συστάδες συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν. Η μεγαλύτερη ομάδα, αποτελούμενη από περίπου το 80% των ατόμων με μακρά Covid στη μελέτη, αντιμετώπισε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που κυμαίνονταν από κόπωση, πονοκέφαλο και πόνο. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα, που εκπροσωπεί το 15%, είχε κυρίως ψυχική υγεία και γνωστικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, άγχος,εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και αϋπνία. Η τρίτη και μικρότερη ομάδα, που κατέλαβε το υπόλοιπο 5%, είχε κυρίως αναπνευστικά συμπτώματα όπως δύσπνοια και βήχα.

Πηγή: The Conversation

(φωτογραφία Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News