Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαρτύριο της σταγόνας με το αέριο - Προβληματισμός για τα σιτηρά

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαρτύριο της σταγόνας με το αέριο - Προβληματισμός για τα σιτηρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μείωση των ροών του Nord Stream 1 - Ανησυχία από την Ευρώπη για πλήρη διακοπή της παροχής από τη Μόσχα

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι η Ε.Ε. πρέπει να «υφάνει» ένα ενεργειακό δίχτυ ασφαλείας, για να περάσουν όλοι με ασφάλεια τους επόμενους δύο χειμώνες, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στη Γηραιά ήπειρο, η Μόσχα έρχεται να επιβεβαιώσει τους σχετικούς φόβους.

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά μία ακόμη τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για συντήρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των ροών φυσικού αερίου, παίζοντας το μαρτύριο της κινεζικής σταγόνας με την Ευρώπη. Και αυτό καθώς το «παιχνίδι» του αερίου λόγω «τεχνικών δυσκολιών» που επικαλείται η Μόσχα συνεχίζεται εδώ και καιρό, ενώ κορυφώθηκε πριν από ένα δεκαήμερο, όταν ο Nord Stream 1 πέρασε από συντήρηση, η οποία ολοκληρώθηκε μεν την περασμένη εβδομάδα, με μειωμένες ωστόσο ροές προς την Ευρώπη.

Το δεύτερο μέτωπο, εκείνο που αφορά στην επισιτιστική κρίση, δείχνει να κλείνει μετά τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο ο δρόμος μόνο στρωμένος με ρόδα δεν είναι.

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, η Ουκρανία εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορέσει ήδη από αυτή την εβδομάδα να επαναλάβει τις πρώτες εξαγωγές των σιτηρών της, ωστόσο ο βομβαρδισμός το Σάββατο του λιμανιού της Οδησσού από τον ρωσικό στρατό καταδεικνύει ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και το σκηνικό παραμένει περίπλοκο. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας κάλεσε τους εγγυητές της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, τον ΟΗΕ και την Τουρκία να εγγυηθούν την ασφάλεια των ουκρανικών φορτίων, διευκρινίζοντας ότι ουκρανικά πλοία θα συνοδεύουν τις φάλαγγες, οι οποίες θα μεταφέρουν όχι μόνο σιτηρά, αλλά και λιπάσματα.

Ως γνωστόν, οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, εκ των οποίων έως και 25 εκατομμύρια τόνοι είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, είναι καθοριστικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Πάντως, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία μπορεί να εξαγάγει 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε οκτώ με εννέα μήνες, αν τα λιμάνια της δεν είναι αποκλεισμένα, όμως το πλήγμα της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού δείχνει πως αυτό δε θα είναι σε καμιά περίπτωση τόσο εύκολο.

Κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκη την κατάσταση, σε πολιτικό αυτή τη φορά επίπεδο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έσπευσε να δηλώσει προχθές Κυριακή στην Αίγυπτο, πως η Μόσχα επιδιώκει ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας, διαψεύδοντας τον ίδιο τον εαυτό του, που διαβεβαίωνε την άνοιξη πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της Μόσχας. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η ρωσική πολιτική ηγεσία σκληραίνει δημόσια τις θέσεις της όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Λαβρόφ λίγες μόλις μέρες πριν να έχει απειλήσει ότι θα τεθούν υπό κατοχή και άλλα εδάφη, πέραν της περιοχής του Ντονμπάς, όπου επικεντρώνονται οι εχθροπραξίες αυτό το διάστημα.

(φωτογραφία ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News