Ιταλία: Σύμφωνο εμπιστοσύνης για τη διάσωση της κυβέρνησης ζητά ο Ντράγκι

Κόσμος
Ιταλία: Σύμφωνο εμπιστοσύνης για τη διάσωση της κυβέρνησης ζητά ο Ντράγκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει υπό την προϋπόθεση ότι τα πολιτικά κόμματα του ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού θα συμπτυχθούν πίσω από ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για να στηρίξουν την κυβέρνηση, η οποία απειλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.

Ο ιταλός πρωθυπουργός επικαλέσθηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται, στην οποία συμμετέχουν ιταλικά πολιτικά κόμματα που καλύπτουν ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση, μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αποσκίρτηση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων, το οποίο επίσης δοκιμάζεται από εσωτερικές διαιρέσεις και αιμορραγία κοινοβουλευτικών.

Κατά συνέπεια, η σημερινή ομιλία του Μάριο Ντράγκι ενώπιον της Γερουσίας εθεωρείτο εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι επρόκειτο να επικυρώσει την απόφασή του να παραιτηθεί. Αντίθετα, ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παραμείνει στην θέση του αν ο συνασπισμός κατορθώσει να αποκαταστήσει την ενότητα, αποφεύγοντας έτσι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Η μοναδική λύση, αν θέλουμε ακόμη να παραμείνουμε ενωμένοι, είναι η ανασύσταση εκ θεμελίων του συμφώνου, με θάρρος, αλτρουισμό και αξιοπιστία», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας.

«Αυτό ζητούν οι Ιταλοί», πρόσθεσε επικαλούμενος τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των πολιτών επιθυμούν την παραμονή του Σούπερ Μάριο στην πρωθυπουργία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News