Κόσμος

Πληθωρισμός: Στην 5η θέση της Ευρωζώνης η Ελλάδα

Στο 11,6% έναντι του 12% που ήταν η πρώτη εκτίμηση της Eurostat στα τέλη Ιουνίου, διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, τη στιγμή που τα μέσα επίπεδα στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στο 8,6%

Στο 11,6% έναντι του 12% που ήταν η πρώτη εκτίμηση της Eurostat στα τέλη Ιουνίου, διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, τη στιγμή που τα μέσα επίπεδα στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στο 8,6%.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατέχει τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης, μετά τις βαλτικές χώρες και τη Σλοβακία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Η Eurostat μετρά τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1% τον περασμένο μήνα.

Πρωταθλήτριες οι βαλτικές χώρες

Στην Ευρωζώνη, τον υψηλότερο πληθωρισμό είχαν η Εσθονία (22%), η Λιθουανία (20,5%) και η Λετονία (19,2%), με τα πολύ υψηλά ποσοστά τους να αποδίδονται στο σχετικά υψηλό εμπόριο τους με τη Ρωσία.

Τις χαμηλότερες αυξήσεις τιμών είχαν η Μάλτα (6,1%), η Γαλλία (6,5%) και η Φινλανδία (8.1%).

Στην ΕΕ, ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,6% έναντι 8,8% τον Μάιο. Η Ελλάδα είχε τον 11ο υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια