Σίνζο Άμπε: Ποιος ήταν ο Ιάπωνας πολιτικός που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ

Κόσμος
Σίνζο Άμπε: Ποιος ήταν ο Ιάπωνας πολιτικός που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άμπε άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 67 ετών, στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί αιμόφυρτος έπειτα από τα πυρά που δέχτηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Νάρα, στη νότια Ιαπωνία, σχετικά κοντά στην Οσάκα

Σοκ σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η δολοφονία του πρώην Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του. Η δολοφονία πάγωσε το αίμα σε κάθε γωνιά του κόσμου, έχοντας καταγραφεί σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου, ενώ θεωρείται πρωτόγνωρη για μια χώρα όπου τέτοιου είδους εγκλήματα σχεδόν απουσιάζουν από τη ζωή του τόπου.

Ο Άμπε άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 67 ετών, στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί αιμόφυρτος έπειτα από τα πυρά που δέχτηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Νάρα, στη νότια Ιαπωνία, σχετικά κοντά στην Οσάκα.

Ο 42χρονος δράστης Τετσούγια Γιαμαγκάμι συνελήφθη άμεσα, στο σημείο της επίθεσης, και σύμφωνα με τα όσα είχαν ως αργά χθες Παρασκευή 8 Ιουλίου γίνει γνωστά, είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού. Ο φονιάς ήταν το τελευταίο διάστημα άνεργος και φέρεται να πίστευε, όπως σημειώθηκε κατά την τελευταία ενημέρωση από τις ιαπωνικές αστυνομικές Αρχές, πως ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανήκε σε κάποια «οργάνωση» και πως γι’ αυτό θα έπρεπε να εξοντωθεί. Ο 42χρονος σκότωσε τον Σίνζο Άμπε με δύο σφαίρες πισώπλατα, χρησιμοποιώντας πιστόλι που είχε κατασκευάσει ο ίδιος από δύο κομμάτια, το ένα για την κάνη και το δεύτερο για τη λαβή, από ξύλο, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο μηχανισμός εκπυρσοκρότησης, ο οποίος ήταν ηλεκτρονικός.

Το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουλίου, οι ιαπωνικές Αρχές έκαναν γνωστό ότι στο σπίτι του βρέθηκαν αρκετές εκρηκτικές συσκευές. Την τραγική είδηση έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη ενέργεια», που διαπράχθηκε «εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας», τονίζοντας πως οι εκλογές είναι «το θεμέλιο της δημοκρατίας» και η αμαύρωσή τους «απόλυτα ασυγχώρητη». Όπως τόνισε ο Κισίντα, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ενώ τόνισε πως ήταν και προσωπικός τους φίλος και ένας άνθρωπος με τον οποίο «περάσαμε πολύ χρόνο μαζί».

«Συγκλονισμένοι» από την επίθεση δήλωσαν, ο ένας μετά τον άλλο, ηγέτες από ολόκληρη την υφήλιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να αποχαιρετήσουν τον Άμπε, εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση. Παράλληλα, τον αποτροπιασμό του για τη στυγερή δολοφονία εξέφρασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιος ήταν

Ο Σίνζο Άμπε από βουλευτής έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2006 και παρέμεινε στον θώκο μόλις ένα χρόνο, αλλά μετά διεκδίκησε και πάλι την πρωθυπουργία - κάτι σπάνιο για τη χώρα - το 2012. Έγινε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τη μεγαλύτερη θητεία στο αξίωμα τον Νοέμβριο του 2019, αλλά μετά το καλοκαίρι του 2020 η στήριξη προς το πρόσωπό του υποχώρησε εξαιτίας των χειρισμών του στην πανδημία της COVID-19, αλλά και μιας σειράς σκανδάλων, ανάμεσα στα οποία και η σύλληψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

Παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο εκείνου του χρόνου, χωρίς να επιτύχει τους στόχους του, κυρίως να αναθεωρήσει το Σύνταγμα. Παρέμεινε όμως μια κυρίαρχη προσωπικότητα στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ελέγχοντας μια από τις βασικές παρατάξεις του. Όταν δολοφονήθηκε, πραγματοποιούσε εκστρατεία για τις εκλογές στην άνω βουλή, που είναι προγραμματισμένες για αύριο Κυριακή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News