Κορωνοϊός: Συμπτώματα πνευμονίας πυροδοτεί η νέα έκρηξη κρουσμάτων

Κόσμος
Κορωνοϊός: Συμπτώματα πνευμονίας πυροδοτεί η νέα έκρηξη κρουσμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τον ερχόμενο Οκτώβριο

Συνεχίζεται η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία. Ενδεικτικά, χθες Σάββατο 2 Ιουλίου, τα περιστατικά σε όλη τη χώρα ήταν 84.700, το 26% των διαγνωστικών τεστ προέκυψε θετικό. Ο αριθμός των θανάτων δεν παρουσιάζει την ίδια αύξηση, οι νεκροί το περασμένο 24ωρο ήταν 63. Προκαλεί ανησυχία όμως το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τελευταία υποπαραλλαγή του ιού ξανάρχισε να προκαλεί και πνευμονίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία των έκτακτων περιστατικών των ιταλικών νοσοκομείων.

Ο Ιταλός φυσικός βραβείο Νόμπελ, Τζόρτζιο Παρίζι, δήλωσε ότι τις δυο τελευταίες εβδομάδες η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αδιάκοπη και ότι θεωρεί ασύλληπτο ότι μειώθηκε δραστικά η χρήση της προστατευτικής μάσκας. Στο μεταξύ το 9,5% των πολιτών που είχε ήδη μολυνθεί από την Covid-19, νόσησε για δεύτερη φορά.

Ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα προβλέπει ότι «θα έχουμε έναν τρομερό Οκτώβριο, με μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας σε όλες τις ευπαθείς ομάδες». Παράλληλα τονίζει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία, στην πραγματικότητα έχει σταματήσει ήδη από τον Μάρτιο. Πολλοί συνάδελφοί του είναι της άποψης ότι η τέταρτη δόση έπρεπε να χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 60 και όχι μόνον των 80 ετών.

Επιστρέφει η μάσκα στην Ιταλία;

Τις ημέρες αυτές, στις παραλίες σε διάφορα θέρετρα της Απουλίας, της Σαρδηνίας και ολόκληρης της Ιταλίας ο κόσμος συνωστίζεται, κανείς δεν φοράει μάσκα και από το απόγευμα και πέρα, η πολυκοσμία αυξάνεται με μουσική και ποτά.

Τώρα οι οδοί που -όπως φαίνεται- μπορούν να οδηγήσουν σε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της νέας αυτής φάσης είναι  δυο: μια δυναμική εκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας από τις αρχές Σεπτεμβρίου και η επιστροφή πιθανώς στη χρήση μάσκας σε χώρους όπου δεν τηρείται η αναγκαία απόσταση ασφαλείας.

Ο ιταλικός τουριστικός τομέας έχει όντως ανακάμψει και ο κόσμος πάει μαζικά διακοπές. Παράλληλα όμως στη Ρώμη και το Μιλάνο ξανανοίγουν πτέρυγες Covid των νοσοκομείων. Χρειάζεται -άμεσα- μια νέα, ισορροπημένη και καλοσχεδιασμένη υγειονομική εκστρατεία.

Πηγή: DW

(φωτογραφία ΑP/Thanassis Stavrakis)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News