Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη χωρίς τέλος

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη χωρίς τέλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ρώσοι χτύπησαν πολυκατοικία στην Οδησσό – Πάνω από 18 νεκροί, ανάμεσα τους και παιδιά

Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος στην Ουκρανία. Στη μακρά λίστα του τρόμου προστέθηκε ένα ακόμα αιματοβαμμένο κεφάλαιο αυτής της παραφροσύνης, με τουλάχιστον 18 ανθρώπους - ανάμεσά τους δύο παιδιά - που σκοτώθηκαν όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία εννέα ορόφων στο Μπίλγκοροντ Δνείστερου στην περιφέρεια της Οδησσού, του μεγάλου λιμανιού της νότιας Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε Ουκρανός αξιωματούχος, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, υπάρχουν τουλάχιστον 30 τραυματίες, ενώ την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δυσχέραινε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτήριο. Την οργή του για την επίθεση εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, υποδεχόμενος στο Κίεβο τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, έκανε λόγο για «ένα στοχευμένο και σκόπιμο πλήγμα της Ρωσίας, ας είμαστε ειλικρινείς, μιας ρωσικής τρομοκρατίας εναντίον των πόλεων και των χωριών μας, του πληθυσμού μας, ενηλίκων και παιδιών».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, επανέλαβε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν πλήττουν πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, οι μάχες μαίνονται στα ανατολικά με αμείωτη ένταση, ενώ στο Κρεμλίνο συζητούν την πρόταση της ταυτόχρονης διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στις αυτοανακηρυχθείσες “Λαϊκές Δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για την ένωσή τους με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, ο οποίος επικαλείται τέσσερις πηγές που πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο.

Το διπλωματικό πόκερ της Μόσχας με τη Δύση συνεχίζεται με την εμπλοκή και της Ελλάδας, μετά την απέλαση των οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές στη Ρωσία. Χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε διάβημα προς τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα σχετικά με την υπόθεση, με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών να τονίζει ότι η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η χώρα μας κατά συγκεκριμένων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι, καθώς είχαν αποδεδειγμένα επιδείξει δράση που δε συνάδει με διπλωματική τους ιδιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963. Αντιθέτως, «οι απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση, πέραν του ότι λειτουργούν ως δυσανάλογα αντίποινα», σημειώνεται. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι οι ανωτέρω Έλληνες διπλωμάτες σε καμία περίπτωση δεν παραβίασαν τις Συμβάσεις της Βιέννης. Τέλος, εκφράστηκε η διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς για το περιεχόμενο πρόσφατων δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων και τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται γενικεύσεις και διατύπωση κατηγοριών εναντίον της χώρας μας που δεν μπορούν να επαληθευτούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News