Εκλογές στο Ισραήλ: Αποχωρεί ο Μπένετ - Yπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λαπίντ

Κόσμος
Εκλογές στο Ισραήλ: Αποχωρεί ο Μπένετ - Yπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λαπίντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπένετ παρέδώσε την πρωθυπουργία στον σύμμαχό του στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και νυν υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ

Υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα την 1η Νοεμβρίου, των πέμπτων μέσα σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια τάχθηκαν μετά από μαραθώνιες συζητήσεις οι Ισραηλινοί βουλευτές.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του απερχόμενου πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Μπένετ παρέδώσε την πρωθυπουργία στον σύμμαχό του στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και νυν υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2021 ο Μπένετ και ο Λαπίντ έγραψαν ιστορία, καταφέρνοντας να ενώσουν οκτώ κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος και να σχηματίσουν κυβέρνηση, ανατρέποντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.

Για πρώτη φορά, στην κυβέρνηση αυτή συμμετείχε και ένα αραβικό κόμμα. Λίγο αργότερα ωστόσο η κυβέρνηση απώλεσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και την περασμένη εβδομάδα ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αφού η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να υιοθετηθεί η ανανέωση του νόμου που εγγυάται στους περισσότερους από 475.000 Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Ισραηλινούς.

Φωτογραφία AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News