ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο περιόρισε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ρυθμίζει τις εκπομπές αερίων

Κόσμος
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο περιόρισε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ρυθμίζει τις εκπομπές αερίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μια απόφαση που ενδέχεται να υπονομεύσει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Πρόκειται για μια απόφαση που ενδέχεται να υπονομεύσει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το δικαστήριο, με ψήφους 6 υπέρ έναντι 3 κατά, περιόρισε την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) να ρυθμίζει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τους υπάρχοντες σταθμούς παραγωγής ενέργειας, που λειτουργούν με άνθρακα ή με φυσικό αέριο. Η ΕΡΑ είχε αυτή τη δυνατότητα με βάση τον Νόμο Καθαρού Αέρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν αυτήν την περίοδο επεξεργάζεται νέους κανονισμούς.

Η νομική ομάδα του προέδρου Μπάιντεν θα μελετήσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η νομική ομάδα του προέδρου θα μελετήσει την απόφαση και θα βρει τρόπους για να προχωρήσει προς τα εμπρός. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις αρχές που διαθέτει για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς χαρακτήρισε την απόφαση «οπισθοδρόμηση στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής».

«Όμως πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, απαιτεί παγκόσμιες απαντήσεις και ότι οι ενέργειες ενός και μόνο κράτους δεν μπορούν και δεν πρέπει να επηρεάσουν τους κλιματικούς στόχους μας», πρόσθεσε.

Οι έξι συντηρητικοί δικαστές (οι τρεις προοδευτικοί μειοψήφισαν) ανέτρεψαν μια προηγούμενη απόφαση, του 2021, που έλαβε το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια. Το Εφετείο είχε καταρρίψει τότε τον κανονισμό περί «Προσιτής Καθαρής Ενέργειας» που είχε περάσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ένα άρθρο του οποίου, το αποκαλούμενο «Εδάφιο 111», έμπαιναν όρια στην εξουσία της EPA να ρυθμίζει τις εκπομπές καυσαερίων από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, όπως η Δυτική Βιρτζίνια που είναι σημαντικός παραγωγός άνθρακα, είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να περιορίσει τις εξουσίες της EPA. Κατά της απόφασης του Εφετείου είχαν προσφύγει επίσης εταιρείες παραγωγής άνθρακα και βιομηχανίες που χρησιμοποιούν άνθρακα στα εργοστάσιά τους.

Φωτογραφία αρχεόιυ Unsplash 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News