Βρυξέλλες: Μια ελιά φύτεψαν οι Μετσόλα και Τζιτζικώστας στην έδρα της ΕΕ των Περιφερειών

Ελλάδα
Βρυξέλλες: Μια ελιά φύτεψαν οι Μετσόλα και Τζιτζικώστας στην έδρα της ΕΕ των Περιφερειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κ. Μετσόλα τόνισε ότι η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης, φιλίας και επιμονής και επισήμανε ότι αυτές είναι οι ίδιες αξίες που εμπνέουν τη θερμή αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι πολίτες ως αντίδραση στον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία

Μια υπεραιωνόβια ελιά, σύμβολο της δημοκρατίας και της ειρήνης αλλά και σύμβολο δέσμευσης για ένα πιο πράσινο μέλλον, δώρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και από σήμερα κοσμεί την έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Την ελιά, που ονομάζεται «Olea Europa», φύτεψαν ο κ. Τζιτζικώστας και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ειδική τελετή, πριν από την έναρξη της 150ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Η κ. Μετσόλα τόνισε ότι η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης, φιλίας και επιμονής και επισήμανε ότι αυτές είναι οι ίδιες αξίες που εμπνέουν τη θερμή αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι πολίτες ως αντίδραση στον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ακριβώς όπως το δέντρο είναι ριζωμένο στο έδαφος, το έργο μας έχει τις ρίζες του στις ευρωπαϊκές κοινωνίες» είπε και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών κατάφερε με απόλυτη επιτυχία όλα τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει τον ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να φέρει την ΕΕ κοντά σε κάθε Περιφέρεια, Δήμο και τοπική κοινωνία. Αναφερόμενη στη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την χαρακτήρισε συνεχή και πολύ στενή και συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για το έργο του.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το δέντρο της ελιάς που φυτεύτηκε σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και έχει «δει» την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύσσεται, βγαίνοντας από τις στάχτες του πολέμου και αντιπροσωπεύει την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. «Είναι μια διαρκής υπενθύμιση στο εξής ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστη, δεν είναι δεδομένη και χρειάζεται πολλή αγάπη και φροντίδα.

Είναι επίσης ένας φόρος τιμής στους 1,2 εκατομμύρια αιρετούς πολιτικούς των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, οι οποίοι αποτελούν το θεμέλιο, χωρίς το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να σταθεί ισχυρή και να ανταποκριθεί στις τόσες πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Αυτή η ελιά είναι επίσης ένα «Δέντρο για τη Ζωή», ένα σύμβολο της πράσινης μετάβασης, στην οποία συμμετέχουμε όλοι, ένα σύμβολο της δέσμευσης των ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών ότι θα προσφέρουν ένα πιο βιώσιμο, καθαρό και πιο υγιές περιβάλλον για την ΕΕ και τις μελλοντικές γενιές» πρόσθεσε.

Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ της Ρομπέρτα Μετσόλα και του Απόστολου Τζιτζικώστα με αντικείμενο τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, την πορεία προς την Πράσινη Μετάβαση, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών «Trees for Life», μια δράση για την υποστήριξη της αναδάσωσης και του αστικού πρασίνου στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από 322.000 δέντρα, στηρίζοντας την προσπάθεια για φύτευση τριών δισεκατομμυρίων επιπλέον δένδρων σε όλη την Ευρώπη ως το 2030.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News