Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο «μάτι» της Ρωσίας η Ελλάδα

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο «μάτι» της Ρωσίας η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μόσχα κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες ως “personae non gratae” και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών να αποχωρήσουν από τη χώρα

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, ήταν η σειρά της Ελλάδας να μπει στο «μάτι» της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα κήρυξε “personae non gratae” οκτώ Έλληνες διπλωμάτες και τον γενικό πρόξενο στη Μόσχα, δίνοντάς τους προθεσμία οκτώ ημερών για να αποχωρήσουν από τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για «την πορεία αντιπαράθεσης των ελληνικών Αρχών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

Εξάλλου, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είχε επίσης χαρακτηρίσει ομάδα Ρώσων διπλωματών “personae non gratae”. Αιτιολογώντας την κίνησή της, η διπλωματία της Μόσχας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη λύπη του για την απόφαση της Μόσχας, σημειώνοντας ότι δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση αυτή των ρωσικών Αρχών. Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ., τα μέλη του προσωπικού της ελληνικής διπλωματικής και προξενικής Αρχής στη Ρωσία, τα οποία απελαύνονται, «διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις. Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι «εξυπακούεται πως η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεσή τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Το παζλ της διπλωματίας συμπληρώνουν οι εξελίξεις από τη Σύνοδο της Ομάδας των 7 στη Βαυαρία, αλλά και οι προθέσεις της Ουάσινγκτον να χορηγήσουν στην Ουκρανία ένα προχωρημένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος «μέσου και μεγάλου βεληνεκούς», σύμφωνα με διπλωματική πηγή, την ώρα που αναμένεται η δημοσιοποίηση της απόφασης για παράδοση στις ουκρανικές δυνάμεις και άλλου εξοπλισμού, κυρίως πυρομαχικών για το πυροβολικό και ραντάρ. Είχε προηγηθεί η ανάλογη έκκληση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι προς τους ηγέτες της ομάδας των G7 που συνεδρίασαν στη Βαυαρία, μαζί με το αίτημα να ενισχυθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη στους ηγέτες των G7 ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και πως η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της. Από την πλευρά τους οι ισχυροί του πλανήτη κάλεσαν τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρεύουσα Γερμανία.

Οι μάχες μαίνονται ακατάπαυστα, με ένα ακόμα κεφάλαιο της φρίκης να γράφεται στην πόλη Κρεμεντσούκ, όπου ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ουκρανικό εμπορικό κέντρο με πάνω από 1.000 ανθρώπους μέσα την ώρα της επίθεσης. Οι τελευταίες, ως αργά χθες, πληροφορίες έκαναν λόγο για δέκα νεκρούς και 40 τραυματίες, με τις Αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο την ώρα του πυραυλικού πλήγματος και ότι ξέσπασε φωτιά.

«Το εμπορικό κέντρο καίγεται, οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά κι είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα να ελπίζουμε σε ευπρέπεια και ανθρωπιά από τη Ρωσία». Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι ο στόχος δεν παρουσίαζε «καμία απειλή για τον ρωσικό στρατό» και «καμία στρατηγική αξία», και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σαμποτάρει «τις προσπάθειες των ανθρώπων να ζήσουν μια κανονική ζωή, που εξοργίζουν τους κατακτητές».

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «ένιψε τας χείρας του» για την επίθεση στο Κίεβο, εκτιμώντας ότι ο πύραυλος που έπληξε συγκρότημα κατοικιών στην ουκρανική πρωτεύουσα το σαββατοκύριακο ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα μιας αποτυχίας της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Παράλληλα το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε πληρωμές εξωτερικού χρέους της χώρας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, μετά τη λήξη περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ύψους 100 εκατ. δολαρίων.

(φωτογραφία ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News