Ζελένσκι στους ηγέτες της G7: «Να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας»

Κόσμος
Ζελένσκι στους ηγέτες της G7: «Να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από την Ομάδα των Επτά (G7) να ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας "περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου" που εξάγει η Μόσχα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από την Ομάδα των Επτά (G7) να ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας "περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου" που εξάγει η Μόσχα.

"Για εμάς, μια συνεπής λογικά θέση των χωρών της G7 όσον αφορά τις κυρώσεις είναι σημαντική. Πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο, περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου που εξάγει ο επιτιθέμενος", έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram συνοψίζοντας την παρέμβασή του μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται στη Γερμανία.

Νωρίτερα πηγές της G7 δήλωσαν πως ο Ζελένσκι κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7 "να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών" προκειμένου να θέσουν τέλος στον πόλεμο στη χώρα του πριν από το τέλος του έτους.

Ο Ουκρανός ηγέτης, που παρενέβη μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο Σλος Ελμάου, στη νότια Γερμανία, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι ηγέτες των επτά πιο ισχυρών βιομηχανικών χωρών, "είχε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα λέγοντας πως πρέπει να καταβληθεί το μέγιστο των προσπαθειών προκειμένου να τεθεί τέλος σε αυτό τον πόλεμο πριν από τα τέλη του έτους", υπογράμμισαν οι πηγές αυτές.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να "ενταθούν οι κυρώσεις" εις βάρος της Μόσχας καθώς η Δύση έχει εγκρίνει ήδη πολλούς γύρους κυρώσεων αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

"Επέμεινε επίσης για την ανάγκη να ενταθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας", εξήγησαν οι πηγές, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι "να μην μειωθεί η πίεση και να συνεχιστεί η επιβολή μαζικών, βαριών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας".

Κατά την ομιλία του, ο Ουκρανός πρόεδρος "επικαλέστηκε την δριμύτητα του χειμώνα" στην Ουκρανία, "όπου είναι πιο δύσκολο να πολεμήσεις".

"Στα τέλη του έτους, θα εισέλθουμε σε μια κατάσταση όπου τα χαρακώματα θα έχουν παγώσει" είπαν οι πηγές.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη σήμερα στους ηγέτες της G7 ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και πως η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της.

"Ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε σε όλους μια απάντηση που ήταν πολύ σαφής, πως σήμερα δεν είναι η στιγμή για διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία θα διαπραγματευθεί όταν θα είναι σε θέση να το κάνει, δηλαδή όταν θα βρίσκεται σε θέση ισχύος", σύμφωνα με το Ελιζέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News