Γαλλία: Έκκληση για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας

Κόσμος
Γαλλία: Έκκληση για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, προειδοποιούν οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, προειδοποιούν οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και TotalEnergies μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche.

«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας προκειμένου να ανακτήσουμε ένα περιθώριο ελιγμών», αναφέρουν οι γαλλικές εταιρείες σε ανοικτή επιστολή τους, επικαλούμενες την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης.

«Η ανάληψη δράσης, από το καλοκαίρι ακόμα, θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην αρχή του προσεχούς χειμώνα, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου», ανέφεραν.

Σχέδια για Nord Stream 2 - Τα αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για 2,5 μήνες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται και η Γερμάνια καθώς αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο είναι το «πιο σπάνιο αγαθό» στη χώρα, με την γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει τη δεύτερη φάση του έκτακτου σχεδίου για την ενέργεια.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τμήματα του αγωγού αερίου Nord Stream 2 σε σύνδεση για έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτή της Βαλτικής, ανέφερε την Παρασκευή 24 Ιουνίου, το περιοδικό Der Spiegel.

Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλοτριώσει το τμήμα του συστήματος του αγωγού που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος και να το αποκόψει από τον υπόλοιπο αγωγό, προσθέτει το Spiegel.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής  της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου της Γερμανίας δήλωσε ότι η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο 2,5 μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% ... θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο ... για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει», δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News