Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δικό σας θέμα» η ένταξη του Κίεβου

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δικό σας θέμα» η ένταξη του Κίεβου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν ανησυχεί η Μόσχα για την απόφαση των «27» - Σοβαρές ανησυχίες για την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, συνεπεία του πολέμου

Η Μόσχα χαρακτήρισε την Παρασκευή 24 Ιουνίου, «εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» την απόφαση των «27» Ευρωπαίων ηγετών να αποδώσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Δυτικούς ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε πως μια ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας δεν αντιπροσωπεύει «κανένα κίνδυνο» για τη Ρωσία, επειδή η Ε.Ε. δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία, και είπε πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αντιτίθεται σε αυτήν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χρησιμοποίησε, ωστόσο, πολεμικό λεξιλόγιο, κατηγορώντας την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία, όπως οι ναζί στην εποχή τους.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία δήλωσε την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ότι τα στρατεύματά της αποσύρονται από τη δίδυμη πόλη του Λισιτσάνκ, το Σεβεροντονέτσκ, θέατρο σφοδρών βομβαρδισμών και μαχών στους δρόμους για εβδομάδες, σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα στον αγώνα της κατά των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, τα στρατεύματα αναγκάστηκαν να αποσυρθούν και να πραγματοποιήσουν τακτική υποχώρηση, καθώς ουσιαστικά δεν είχε απομείνει τίποτα εκεί για να υπερασπιστούν. «Δεν είχε απομείνει πόλη», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία που επιδείνωσε την επισιτιστική κρίση, ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στο Βερολίνο η Διεθνής Διάσκεψη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 εκπροσώπων κυβερνήσεων και στόχο την επεξεργασία μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής απάντησης στο παγκόσμιο αυτό πρόβλημα, το οποίο έχει επιδεινωθεί μετά το μπλόκο στα ουκρανικά σιτηρά. Σε δηλώσεις της, η οικοδέσποινα της Διάσκεψης, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως “όπλο”, βάζοντας στο στόχαστρο τα σιλό της Ουκρανίας. Η ρωσική προπαγάνδα διαδίδει κυνική παραπληροφόρηση και στοχεύει στην αποσταθεροποίηση και τον διχασμό της διεθνούς κοινότητας». Σύμφωνα με το Βερολίνο, «δεν υπάρχουν κυρώσεις κατά της εξαγωγής τροφίμων» και το πρόβλημα δεν οφείλεται στις διεθνείς κυρώσεις. Η Ρωσία θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση εν μια νυκτί, αν ήθελε», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, αγωνιά για το τι μέλλει γενέσθαι με την ενεργειακή κρίση, συνεπεία του πολέμου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του γερμανικού δικτύου φυσικού αερίου, η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο. Ως προς αυτό την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η Ε.Ε. και η Νορβηγία έκαναν γνωστό ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας και η Νορβηγία να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Νορβηγίας, «αναγνωρίζεται η επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης, προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία και να καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των τιμών της ενέργειας στην Ε.Ε. και τη Νορβηγία, με παράλληλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 και βελτίωση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στις αρνητικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της κλιματικής αλλαγής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News