Μόσχα: Υπόθεση της Ευρώπης το αν Ουκρανία και Μολδαβία θα ενταχθούν στην ΕΕ

Κόσμος
Μόσχα: Υπόθεση της Ευρώπης το αν Ουκρανία και Μολδαβία θα ενταχθούν στην ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μόσχα χαρακτήρισε σήμερα «εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» την απόφαση των «27» Ευρωπαίων ηγετών να αποδώσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Δυτικούς ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε πως μια ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας δεν αντιπροσωπεύει «κανένα κίνδυνο» για τη Ρωσία, επειδή η ΕΕ δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία, και είπε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αντιτίθεται σε αυτήν. Ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας χρησιμοποίησε ωστόσο πολεμικό λεξιλόγιο, κατηγορώντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία, όπως οι ναζί στην εποχή τους.

Ουκρανία: Στρατεύματά της αποσύρονται από το Σεβεροντονέτσκ

Στο μεταξύ η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι τα στρατεύματά της αποσύρονται από τη δίδυμη πόλη του Λισιτσάνκ, το Σεβεροντονέτσκ, θέατρο σφοδρών βομβαρδισμών και μαχών στους δρόμους για εβδομάδες, σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα στον αγώνα της κατά των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την Ουκρανική πλευρά τα στρατεύματα αναγκάστηκαν να αποσυρθούν και να πραγματοποιήσουν τακτική υποχώρηση καθώς ουσιαστικά δεν είχε απομείνει τίποτα εκεί για να υπερασπιστούν. «Δεν είχε απομείνει πόλη», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αφγανιστάν: Σοκάρουν εικόνες απο σεισμόπληκτες περιοχές

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από τις σεισμόπληκτες περιοχές του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις αρχές ο απολογισμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 1.036 και αναμένετια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNICEF οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στην πληγείσα περιοχή, όπου πολλές χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς. Ο σεισμός των 6,1 βαθμών που έπληξε την Τετάρτη αυτή τη φτωχή και απομονωμένη περιοχή του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 3.000 ανθρώπων, ενώ άφησε χιλιάδες χωρίς στέγη. Οι επιζώντες του πιο φονικού σεισμού εδώ και δύο δεκαετίες στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να περιμένουν στα κατεστραμμένα χωριά τους, χωρίς κατάλυμα, τροφή ή νερό, να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις να επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Φωτογραφία αρχείου απο: Associated press

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News