Πολωνία: Η βουλή απέρριψε πρόταση για χαλάρωση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Κόσμος
Πολωνία: Η βουλή απέρριψε πρόταση για χαλάρωση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολωνοί βουλευτές απέρριψαν σήμερα πρόταση μιας πρωτοβουλίας πολιτών για τη χαλάρωση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, ενός από τους πλέον συντηρητικούς στην Ευρώπη

Οι πολωνοί βουλευτές απέρριψαν σήμερα πρόταση μιας πρωτοβουλίας πολιτών για τη χαλάρωση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, ενός από τους πλέον συντηρητικούς στην Ευρώπη.

Η Κάτω Βουλή, όπου οι κυβερνώντες συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία, καταψήφισε την πρόταση να επιτραπούν οι εθελοντικές αμβλώσεις έως τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Συνολικά 265 βουλευτές καταψήφισαν τη χαλάρωση του νόμου, 175 τάχθηκαν υπέρ, ενώ υπήρξαν τέσσερις αποχές.

Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Μάρτα Λέμπαρτ κατέθεσε το σχέδιο νόμου, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 200.000 υπογραφές, τονίζοντας ότι θα ευθυγράμμιζε την πολωνική νομοθεσία «με τα κριτήρια ανά την Ευρώπη και τον κόσμο».

Ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις στην Πολωνία έγινε ακόμη αυστηρότερος το 2020, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης και αποφάνθηκε ότι είναι «αντισυνταγματικές» οι αμβλώσεις ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου.

Επί του παρόντος, η άμβλωση απαγορεύεται στην Πολωνία με εξαιρέσεις τις περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας, καθώς και εάν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας.

Η πολωνική κυβέρνηση είχε δικαιολογήσει την απόφασή της να αυστηροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, αναφέροντας ότι ήθελε να εμποδίσει «ευγονικές αμβλώσεις», αγνοώντας τις αντιδράσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ακόμη και πριν από την αυστηροποίηση του νόμου, λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στην Πολωνία. Ωστόσο, περίπου 200.000 Πολωνέζες εκτιμάται ότι εξωθούνται κάθε χρόνο σε «παράνομη» άμβλωση, πολλές φορές καταφεύγοντας στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φωτογραφία αρχείου AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News