Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο «κάδρο» και το Καλίνιγκραντ

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο «κάδρο» και το Καλίνιγκραντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία εναντίον Λιθουανίας και Βερολίνου με απειλές και κατηγορίες - Προειδοποίηση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για μια πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου

Στο «μάτι» της Ρωσίας μπαίνει και το Καλίνιγκραντ, ο ρωσικός θύλακας που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα. Η απόφαση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη διέλευση προϊόντων που υπόκεινται στις κυρώσεις της Ε.Ε. από τη Ρωσία προς τον θύλακα προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, που απείλησε μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ότι η απάντησή της δε θα είναι αποκλειστικά διπλωματική, αλλά και πρακτικής φύσεως. Στο πλευρό της Λιθουανίας στέκονται η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που δήλωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις απειλές της Μόσχας για αντίποινα.

Σε ένα ακόμα επεισόδιο μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, η Ρωσία, η οποία τίμησε την Τετάρτη 22 Ιουνίου, την επέτειο της ναζιστικής εισβολής του 1941 στη Σοβιετική Ένωση, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι πυροδοτεί «ρωσοφοβική υστερία». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «το Βερολίνο, με λόγια και με πράξεις, απειλεί τα αποτελέσματα δεκαετιών προσπαθειών της Ρωσίας και της Γερμανίας να ξεπεράσουν την έχθρα μεταξύ των λαών μας μετά τον πόλεμο».

Οι μάχες συνεχίζονται ακατάπαυστα στην ανατολική Ουκρανία σε όλα σχεδόν τα μέτωπα, ενώ χτυπήματα αναφέρθηκαν στο Χάρκοβο και στο Μικολάιφ.

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την επισιτιστική κρίση, η Ρωσία σπεύδει να κατηγορήσει τη Δύση ότι διασπείρει ψέματα για τις αιτίες του κακού, που σύμφωνα με την ίδια τροφοδοτείται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας. Σημειώνεται ότι χθες απέπλευσε ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης έπειτα από συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπίες της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Μόσχα, σχετικά με τα δημητριακά που είναι αποκλεισμένα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης.

Πλάι στην επισιτιστική κρίση μαίνεται και η ενεργειακή. Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για μια πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα, παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να παραμείνουν σε λειτουργία οι παλιοί πυρηνικοί σταθμοί.

Καθώς οι ζυμώσεις εντείνονται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, με σημείο αναφοράς τις ενστάσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στη Συμμαχία, μια ενδιαφέρουσα είδηση αποκάλυψε την Τετάρτη 22 Ιουνίου, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ότι δηλαδή στη Σύνοδο, και δη σε μια ειδική συνάντηση για την Ουκρανία, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ισπανός ΥΠ.ΕΞ. διαβεβαίωσε ότι «η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα δώσει μια εικόνα ευρωατλαντικής ενότητας», η οποία «είναι η καλύτερη απάντηση στην παράνομη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News