Κύμα καύσωνα «κυκλώνει» την Ευρώπη (εικόνες)

Κόσμος
Κύμα καύσωνα «κυκλώνει» την Ευρώπη (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υψηλές θερμοκρασίες σε Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία - Στη Γαλλία απαγορεύτηκαν υπαίθριες δημόσιες εκδηλώσεις

Το κύμα καύσωνα ξεκίνησε από την Ισπανία και στη συνέχεια μετακινήθηκε σε Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία, δοκιμάζοντας τις αντοχές των κατοίκων της Ευρώπης, που είναι ασυνήθιστοι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και μάλιστα στην αρχή του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια, ο καύσωνας «χτύπησε» και τη Γαλλία, με τις Αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France να δηλώνει ότι είναι η πρωιμότερη καυτή περίοδος που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα, επιδεινώνοντας την ξηρασία που προκλήθηκε από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα και άνοιξη και αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για καύσωνα, συμπεριλαμβανομένων 12 διαμερισμάτων στα νοτιοδυτικά, με το υπουργείο Παιδείας να συμβουλεύει τους γονείς να κρατήσουν σήμερα, εάν είναι δυνατόν, τα μικρότερα παιδιά τους στα σπίτια τους.

«Να είστε σε εγρήγορση! Ενυδατωθείτε, παραμείνετε σε δροσερούς χώρους και μείνετε σε επαφή με τους οικείους σας», ανέφερε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στο Twitter.

Βρετανία

Τα τελευταία χρόνια η ζέστη στη Βρετανίααυξάνεται και επεκτείνεται χρονικά, εξέλιξη που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Έτσι, από αυτό το κύμα καύσωνα δεν γλίτωσε ούτε η Βρετανία που είναι πιο βόρεια, με τη μητροπολιτική υπηρεσία υγείας να εκδίδει επείγοντα συναγερμό για τη νοτιοανατολική Αγγλία, το Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, καθώς σήμερα αναμενόταν το θερμόμετρο στη χώρα να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη, τις ώρες αυτές, με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα, από τις αρχές Μαΐου.Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η μεγάλη αυτή ζέστη πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς σε πόλεις όπως στην Μπολόνια και τη Φεράρα.

Στο Μιλάνο και τη Μάντοβα ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς και στους 36 στην Ρώμη, την Φλωρεντία, και την πόλη Τέρνι της κεντρικής Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι, από το 2003 (όταν είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ) μέχρι σήμερα.

Επίσης, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία στη Γερμανία (DWD) προέβλεψε ότι ο μεγάλος καύσωνας θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο, καθώς η ζέστη κινείται σε Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Ευρώπη.

Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία και τη βιομηχανία.

Φωτογραφία AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News