Ουκρανία: Επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να συζητήσει για «εγκλήματα πολέμου»

Κόσμος
Ουκρανία: Επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να συζητήσει για «εγκλήματα πολέμου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αμερικανό αξιωματούχος, Μέρικ Γκάρλαν αναμένεται να συναντηθεί με την Ουκρανή γενική εισαγγελέα, Ιρίνα Βενεντίκτοβα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πραγματοποιεί σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία για να συζητήσει με τη γενική εισαγγελέα τρόπους για τη δίωξη των δραστών εγκλημάτων πολέμου, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η συνάντηση μεταξύ του Μέρικ Γκάρλαντ και της Ιρίνα Βενεντίκτοβα θα αφορά "τις αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για να βοηθηθεί η Ουκρανία στην ταυτοποίηση, τη σύλληψη και τη δίωξη των προσώπων που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου και άλλες ωμότητες στην Ουκρανία", σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ουκρανία λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση, ο Γκάρλαντ είπε: "Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στον λαό της Ουκρανίας μεσούσης της απρόκλητης και άδικης ρωσικής εισβολής".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα. Δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτεί κανείς. Εμείς και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουμε κάθε διαθέσιμη οδό ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που ευθύνονται για τις ωμότητες αυτές θα λογοδοτήσουν", πρόσθεσε.

Η Βενεντίκτοβα χαρακτήρισε "πολύ σημαντική" την υποστήριξή τους. "Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αντιμετωπίζουμε πολύ ισχυρούς εχθρούς", δήλωσε.

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος θα βρίσκεται στη Γαλλία το βράδυ για μια συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, συνάντησε την Ουκρανή ομόλογό του όχι μακριά από τα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το δίκτυο Fox.

Οι Ουκρανοί ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν καταχωρήσει περισσότερα από 18.000 "εγκλήματα πολέμου και επιθέσεις" όπως δολοφονίες αμάχων, βιασμοί, επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών, και ταυτοποιήσει περισσότερους από 600 υπόπτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάιο τη συγκρότηση ενός "παρατηρητηρίου σύγκρουσης" που θα διαθέτει αρχικά 6 εκατομμύρια για τη "συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή σε μεγάλο βαθμό των αποδείξεων εγκλημάτων πολέμου" στην Ουκρανία που αποδίδουν στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε προσωπικά τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν "εγκληματία πολέμου" και "χασάπη" και προχώρησε ακόμη πιο μακριά από την κυβέρνησή του εκτιμώντας ότι η Μόσχα διαπράττει "γενοκτονία" στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δηλώνει ωστόσο ότι οι ισχυρισμοί περί εγκλημάτων πολέμου είναι ψευδείς και ότι οι σοροί αμάχων, που ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα προάστια του Κιέβου, ήταν μια σκηνοθεσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News