Πόλεμο στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Σε εξέλιξη «δύσκολες διαπραγματεύσεις» για το άνοιγμα των λιμανιών

Κόσμος
Πόλεμο στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Σε εξέλιξη «δύσκολες διαπραγματεύσεις» για το άνοιγμα των λιμανιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 117η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Δύσκολες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών, δηλώνει ο πρόεδρος Ζελένσκι

«Δύσκολες διαπραγματεύσεις» βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη για να ξεμπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια, όπου εκατομμύρια τόνοι σιτηρών δεν μπορούν επί του παρόντος να εξαχθούν στην Αφρική λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος», τόνισε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω βίντεο προς τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, λέγοντας ότι «η επισιτιστική κρίση στον κόσμο θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται αυτός ο αποικιοκρατικός πόλεμος».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε παράλληλα πως η Αφρική είναι «όμηρος» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αγορά σιτηρών, μπλοκάροντας ποσότητες που προορίζονταν για την αφρικανική ήπειρο.

«Η Αφρική είναι όμηρος όσων ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι.

Οι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν τρία ακίνητα Ρώσου βουλευτή

Την ίδια ώρα οι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν τρία διαμερίσματα που ανήκουν στον βουλευτή της Κρατικής Δούμας Λ. και στη σύζυγό του, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν υιοθετηθεί ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την σχετική δήλωση έκανε η εισαγγελέας Άννε Λάιντινγκ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Süddeutsche Zeitung πρόκειται για βουλευτή της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) που ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πρόκειται για διαμερίσματα που βρίσκονται στο Μόναχο. Ο ιδιοκτήτης, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, νοίκιαζε τα διαμερίσματα από τα οποία εισέπραττε 3.500 ευρώ τον μήνα. Ο τραπεζικός λογαριασμός του θα παγώσει επίσης.

Όπως διαβεβαίωσε η εισαγγελέας, δεν θα γίνει έξωση των ενοίκων των διαμερισμάτων, οι οποίοι θα μπορούν να συνεχίσουν να μένουν και να καταβάλλουν τα ενοίκια , μόνο που αυτά θα καταβάλλονται πλέον στο κράτος. Η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι αυτό είναι το πρώτο περιστατικό κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων Ρώσου, στον οποίον έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Στον εν λόγω βουλευτή έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις 23 Φεβρουαρίου, επειδή ψήφισε υπέρ της έκκλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Δύο από τα τρία διαμερίσματα ανήκουν στον Ρώσο βουλευτή Λ. και στην σύζυγό του Κ. η οποία ζει νόμιμα στο Μόναχο. Ιδιοκτήτης του τρίτου διαμερίσματος φέρεται μόνο η σύζυγός του, η οποία είχε εισοδήματα από το εν λόγω διαμέρισμα.

Η εισαγγελία υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της ότι αφότου ο βουλευτής Λ. συμπεριελήφθη στον μαύρο κατάλογο, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του συνέχισαν να έχουν εισοδήματα από την ενοικίαση των διαμερισμάτων, παραβιάζοντας τον νόμο περί εξωτερικού εμπορίου, σε δύο περιπτώσεις ο Λ. και σε τρεις η Κ.

Η έρευνα συνεχίζεται υπογράμμισε η εισαγγελία.

Λιθουανία: Εφαρμόζονται οι «ευρωπαϊκές κυρώσεις»

Οι περιορισμοί στις διελεύσεις προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ ευθυγραμμίζονται με τις «ευρωπαϊκές κυρώσεις», δήλωσε σήμερα ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Η ρωσική διπλωματία κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα την επιβολή «εχθρικών» περιορισμών στη σιδηροδρομική διαμετακόμιση, μέσω Λιθουανίας, εμπορευμάτων προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, με την Μόσχα να απειλεί με αντίποινα εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί.

Οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, μέσω του εδάφους της από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Ωστόσο, «οι ευρωπαϊκές κυρώσεις άρχισαν να εφαρμόζονται από τις 17 Ιουνίου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Λιθουανός υπουργός Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, διευκρινίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για προϊόντα χάλυβα που μεταφέρονται σιδηροδρομικώς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο λιθουανικός φορέας μεταφορών έχει ενημερώσει τους πελάτες ότι από τις 17 Ιουνίου, τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως χάλυβας και σιδηρούχα μέταλλα, «δεν θα επιτρέπεται πλέον να διέρχονται μέσω της Λιθουανίας».

«Αυτό γίνεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο Λαντσμπέργκις.

Το λιθουανικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του τόνισε πως μετέφερε στον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στο Βίλνιους πως η απαγόρευση διέλευσης από τη Λιθουανία στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ αφορά μόνο τα εμπορεύματα στα οποία έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Λιθουανία δεν έχει επιβάλει «μονομερείς, ατομικούς ή πρόσθετους» περιορισμούς, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Λιθουανό απεσταλμένο στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Ο επιτετραμμένος της Λιθουανίας στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ρωσικός θύλακας Καλίνινγκραντ βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας --χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ-- και λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που περνά από τη Λιθουανία, αλλά και με αγωγούς που διέρχονται από αυτή τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι κυρώσεις αυτές παραβιάζουν μια συμφωνία Ρωσίας-ΕΕ του 2002.

Ρώσοι μεταφέρουν τα σιτηρά της Ουκρανίας

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα σιτηρά από τις κατεχόμενες από τα ρωσικά στρατεύματα περιοχές Ζαπορίζια και Χερσόνσκαγια μεταφέρονται στην Κριμαία με τρένα και ειδικά φορτηγά, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC.

Τουλάχιστον ένα μέρος των σιλοφόρων που προέρχονταν από τις περιοχές αυτές, στην περιοχή Κερτς και στον οδικό άξονα Τζανκόγε –Συμφερόπολη, διαπιστώθηκε ότι ήταν φορτηγά με ουκρανικές πινακίδες, είχε γράψει το Radio Svoboda (Radio Liberty). Σε μερικές αυτοκινητοπομπές υπήρχαν ταυτόχρονα πέντε έως δέκα φορτηγά, που μετέφεραν το καθένα από 30-50 τόνους σιτηρών.

Ωστόσο όπως επισημαίνει το BBC, τα φορτηγά δεν επαρκούν. Από τις αρχές Ιουνίου στα εξειδικευμένα δωμάτια συζητήσεων (chat) της εφαρμογής Telegram, όπου οι αγρότες παραγωγοί ή οι μεσάζοντες αναζητούν σιλοφόρα οχήματα, εμφανίζονται αγγελίες για την μεταφορά εκτός Ουκρανίας αγροτικών προϊόντων. Σε μια από αυτές τις αγγελίες υπήρχε η αναφορά, ότι κατά την μεταφορά, στο ουκρανικό έδαφος θα υπάρχει στρατιωτική συνοδεία.

Η ιδιοκτήτρια της μεταφορικής εταιρείας από το Νοβοβροσίσκ «Αφτο-πλιούς», Αλεφτίνα Πόντινα δήλωσε στον δημοσιογράφο του BBC ότι «όγκοι υπάρχουν», αλλά η πληρωμή για την μεταφορά γίνεται μετρητοίς. Ο δημοσιογράφος του BBC της τηλεφώνησε προσποιούμενος ότι είναι ιδιοκτήτης σιλοφόρων φορτηγών, που θα ήθελε να κλείσει κάποια παραγγελία. Ο κάτοικος της Ευπατόριας Ίγκορ Ατρασένκο , που ασχολείται με μεταφορές φορτίων, είχε δηλώσει στις 8 Ιουνίου ότι τα δικά του «παιδιά» ασχολούνται περισσότερο από ένα μήνα με μεταφορές σιτηρών από τις κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές στις αποθήκες στο Τζανκόγε. Γενικά στην αυτοκινητοπομπή που φθάνει μέχρι τα 13 φορτηγά, τα τέσσερα είναι με ουκρανικές πινακίδες.

Ο Ατρασένκο υπερηφανεύονταν ότι τα δικά του σιλοφόρα περνάνε τα σύνορα μέσα σε μισή ώρα, την στιγμή που τα άλλα περιμένουν στην ουρά 12-20 ώρες. Την ύπαρξη ουρών επιβεβαίωσε και ο επιχειρηματίας Νικολάι Ριάμπις στον οποίο ο δημοσιογράφος του BBC τηλεφώνησε υποδυόμενος κάποιον που είναι έτοιμος να μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά.

Την ουρά των φορτηγών στα διοικητικά σύνορα της Κριμαίας και στο νότιο ηπειρωτικό τμήμα της Ουκρανίας οι δημοσιογράφοι του BBC επιβεβαιώνουν και με δορυφορικές φωτογραφίες. Παρόλα αυτά έλεγχος στα σημεία διέλευσης γίνεται παρότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή ελέγχει και τις δύο περιοχές. Εκτός από τον Τζανκόγε, στα chats του Telegram υπάρχουν αγγελίες ότι τα σιτηρά μεταφέρονται και στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ισχυρίσθηκε ότι η περιοχή είναι αυτάρκης από σιτηρά, αλλά αυτό που εξάγεται από τις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν περιέλθει στους Ρώσους «διαμετακομίζονται μέσω της Κριμαίας και εν συνεχεία καταλήγουν στην Σεβαστούπολη προς πώληση». Ένα μέρος των σιτηρών τα οποία εξάγονται, ανήκουν αναμφίβολα στο ουκρανικό κράτος, ένα άλλο μέρος στους αγρότες και στις αγροτικές κοινοπραξίες. Το BBC επισημαίνει ότι μερικοί από τους αγρότες αρχίσουν και πωλούν τα σιτηρά για να μην χαθούν. Ο Ριάμπις διαβεβαίωσε τον δημοσιογράφο του BBC ότι από την Ουκρανία μεταφέρονται μόνο τα σιτηρά που πωλούν οι αγρότες. Το ίδιο ισχυρίσθηκε ένας ακόμη συνομιλητής του BBC, στον οποίο ο δημοσιογράφος τηλεφώνησε για να επιβεβαιώσει την άποψη αυτή.

Το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας σε σχετικό ερώτημα του BBC για τα σιτηρά της Ουκρανίας δεν απάντησε. Οι αρχές της Ουκρανίας χαρακτηρίζουν λεηλασία την εξαγωγή σιτηρών από τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ - BBC - DW

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News