Βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία: Πώς θα κυβερνήσει ο Μακρόν - Η επόμενη ημέρα

Κόσμος
Βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία: Πώς θα κυβερνήσει ο Μακρόν - Η επόμενη ημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιλογές του Γάλλου προέδρου που χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση - Οι πιθανοί σύμμαχοι - Τα κέρδη της αριστεράς και της άκρας δεξιάς

Αν και κατάφερε να επανεκλεγεί στην προεδρεία ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μια δύσκολη εκλογική θητεία μπροστά του καθώς δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε αλλαγή, κάθε μεταρρύθμιση για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση.

Η προεδρική παράταξη κερδίζει 245 έδρες, η συμμαχία NUPES υπό τον Ζαν Λουκ Μελανσόν 131, ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν με 89 έδρες σχηματίζει κοινοβουλευτική ομάδα.

//--> //-->

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη «Ποτέ άλλοτε η Εθνοσυνέλευση δεν γνώρισε τέτοια σύνθεση στην 5η Δημοκρατία αυτή η κατάσταση αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα μας ενόψει των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όσο σε εθνικό τόσο και δε διεθνές επίπεδο. Από αύριο θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση πλειοψηφίας της δράσης.

Ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν δήλωσε ότι το προεδρικό κόμμα υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή «Είναι πριν από οτιδήποτε άλλο η πλήρης αποτυχία του κόμματος του Μακρόν».

Η μεγάλη έκπληξη ήταν του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν που κέρδισε 8 επιπλέον έδρες όταν προεκλογικά στις δημοσκοπήσεις δεν ήταν καν βέβαιο ότι θα σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα «Να κάνουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο μειοψηφίας για να προστατέψουμε τη χώρα από τη βασιλεία ενός μόνο κόμματος και ενός πρόεδρου χωρίς έλεγχο της άσκηση της εξουσίας», δήλωσε.

Μια περαιτέρω απογοήτευση ήταν η προσέλευση το 53% δεν μπήκε καν στο κόπο να ψηφίσει ούτε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ή αδιαφορίας.

//--> //-->

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News