Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αρχές ζητούν από τη Ρωσία να παρέμβει και να εγγυηθεί τη «δίκαιη δίκη» του νεαρού Μαροκινού

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αρχές ζητούν από τη Ρωσία να παρέμβει και να εγγυηθεί τη «δίκαιη δίκη» του νεαρού Μαροκινού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH) του Μαρόκου κάλεσε την Κυριακή 19 Ιουνίου, τις ρωσικές αρχές να εγγυηθούν τη «δίκαιη δίκη» στο Εφετείο του νεαρού Μαροκινού ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο από τους φιλορώσους αυτονομιστές επειδή πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού

Το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH) του Μαρόκου κάλεσε την Κυριακή 19 Ιουνίου, τις ρωσικές αρχές να εγγυηθούν τη «δίκαιη δίκη» στο Εφετείο του νεαρού Μαροκινού ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο από τους φιλορώσους αυτονομιστές επειδή πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού.

Ο Μπραχίμ Σααντούν, 21 ετών, καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών στις 9 Ιουνίου, μαζί με δύο Βρετανούς, από το Ανώτατο Δικαστήριο της αυτονομιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ καθώς κρίθηκε ότι «συμμετείχε στις μάχες ως μισθοφόρος».

Η πρόεδρος του CNDH Αμίνα Μπουαγιάς επικοινώνησε με την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία ζητώντας να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες για να διασφαλίσει ότι ο Σααντούν θα έχει μια «δίκαιη δίκη» στην εκδίκαση της έφεσής του, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή του μαροκινού οργανισμού.

Στη ρωσική Ύπατη Αρμοστεία προεδρεύει η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, την οποία διόρισε στη θέση αυτή το 2016 ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αποστολή της είναι να παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δίνει αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο.

Την Τρίτη 14 Ιουνίου, πολλές μαροκινές μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν από το Ραμπάτ να παρέμβει για να σώσει τον Μπραχίμ Σααντούν, που είναι «μαροκινός πολίτης». Ο πατέρας του, ο Τάχερ Σααντούν, εξήγησε ότι ο νεαρός έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα το 2020 και «δεν είναι μισθοφόρος» αλλά «έπεσε θύμα χειραγώγησης».

Σύμφωνα με έναν φίλο του Μπραχίμ, τον 20χρονο Ντμίτρο Χραμπστόφ, ο νεαρός εντάχθηκε στον ουκρανικό στατό το περασμένο καλοκαίρι, πριν από τον πόλεμο δηλαδή, και δήλωσε ότι ήθελε «να πεθάνει σαν ήρωας».

Η πρεσβεία του Μαρόκου στην Ουκρανία διευκρίνισε ότι ο Σααντούν όταν αιχμαλωτίστηκε «φορούσε τη στολή του στρατού της Ουκρανίας» και ήταν μέλος «μιας μονάδας του Ναυτικού». «Είναι επί του παρόντος κρατούμενος από μια οντότητα που δεν αναγνωρίζεται ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από το Μαρόκο», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο.

Στον ΟΗΕ, το Μαρόκο τηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η ουδετερότητα αυτή έχει ως στόχο να μην αποξενώσει τη Ρωσία, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας που αποτελεί προτεραιότητα για τη μαροκινή διπλωματία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News