Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες απειλές Πούτιν - «Δεν απειλούμε κανένα, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε»

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες απειλές Πούτιν - «Δεν απειλούμε κανένα, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγορώ Πούτιν κατά ΗΠΑ: «Αυτοανακηρύχθηκαν αγγελιοφόροι του Θεού στη γη που δεν έχουν υποχρεώσεις, αλλά μόνο συμφέροντα»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημοποίησε την Παρασκευή 17 Ιουνίου, την πρότασή της να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πνεύμα των δηλώσεων που έκαναν μία μέρα πριν, από το Κίεβο, ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η γνωμοδότηση της Κομισιόν παίρνει πλέον τον δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να επικυρωθεί και από τους 27 ηγέτες της Ένωσης. Ωστόσο η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

Η Επιτροπή έκανε την ίδια σύσταση για τη Μολδαβία, αλλά αναφορικά με τη Γεωργία τόνισε ότι δεν είναι έτοιμη να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Λίγο αργότερα ήρθε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώσει ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, εάν χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις (...). Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, εκτίμησε ότι η χώρα του αναμένει πως οι σχέσεις με την Ουκρανία θα αποκατασταθούν «αφότου ολοκληρωθεί η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” σε αυτήν τη χώρα».

Είχε προηγηθεί ένα δριμύ «κατηγορώ» προς τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες» και η πεποίθηση πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν, ενώ προειδοποίησε ότι «τίποτε δε θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφότου κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτοανακηρύχθηκαν αγγελιοφόροι του Θεού στη Γη που δεν έχουν υποχρεώσεις, αλλά μόνο συμφέροντα». Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία».

Τέλος, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για την αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αύξησαν τις τιμές των τροφίμων τυπώνοντας χρήματα και «ψάχνοντας» τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές.

Στην ομιλία του στο φόρουμ, που διεξάγεται φέτος χωρίς σχεδόν καμία δυτική συμμετοχή, υποστήριξε ότι ο κύριος στόχος της εισβολής ήταν η υπεράσπιση του λαού «μας» στην κυρίως ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας - μια δικαιολογία που το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν ως αβάσιμο πρόσχημα για έναν πόλεμο που έχει ήδη οδηγήσει σε κατοχή τμήματα της νότιας Ουκρανίας πολύ πέρα από το Ντονμπάς. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στο Ντονμπάς μάχονται επίσης για να υπερασπιστούν τα «δικαιώματα της Ρωσίας για διασφάλιση της ανάπτυξης».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία, ενώ δικαιολόγησε την έναρξη της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» λέγοντας ότι «δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι έγκλημα». «Εμείς δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», «αναγγείλαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση επειδή δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν μια εγκληματική πράξη», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Στο δε ερώτημα του BBC για τα πολυάριθμα θύματα και δεινά των αμάχων στην Ουκρανία που καταγράφηκαν στην πρόσφατη έκθεση της ύπατης αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, ο Λαβρόφ απάντησε ότι οι αξιωματούχοι των διεθνών οργανισμών έως τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ έχουν υποστεί τις πιέσεις της Δύσης και συχνά μιλούν ως φερέφωνα ψευδών ειδήσεων.

(φωτογραφία ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News