ΗΠΑ: Το κατασχεθέν ρωσικό σούπερ γιοτ Amadea έφθασε στη Χαβάη

Κόσμος
ΗΠΑ: Το κατασχεθέν ρωσικό σούπερ γιοτ Amadea έφθασε στη Χαβάη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μήκους 106 μέτρων γιοτ απέπλευσε από το λιμάνι Λάουτοκα των Φίτζι την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή ήταν πολύ δαπανηρή η συντήρησή του από τις τοπικές αρχές

Στη Χαβάη έφθασε το σούπερ γιοτ Amadea που κατασχέθηκε τον περασμένο μήνα στα νησιά Φίτζι ύστερα από αίτημα των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η πολυτελής θαλαμηγός – αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων – ανήκει στον ρώσο ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η ειδική ομάδα KleptoCapture του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης συστάθηκε με κύριο μέλημα την κατάσχεση γιοτ και άλλων πολυτελών περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ρώσους ολιγάρχες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για άσκηση πίεσης στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το μήκους 106 μέτρων γιοτ απέπλευσε από το λιμάνι Λάουτοκα των Φίτζι την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή ήταν πολύ δαπανηρή η συντήρησή του από τις τοπικές αρχές.

Η πολυτελής θαλαμηγός Amadea κατέπλευσε στη Χονολουλού το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Στις 13 Απριλίου είχε φθάσει στα Φίτζι, ύστερα από ένα ταξίδι 18 ημερών από το Μεξικό. Το FBI είχε αναφέρει ότι το σούπερ γιοτ είχε απενεργοποιήσει τα συστήματα παρακολούθησης στις 24 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί τυχόν κατάσχεσή του.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την εταιρεία στην οποία ανήκει το Amadea, τη Millemarin Investment Ltd με έδρα τα νησιά Κέιμαν, αρνήθηκαν σε δικαστήριο των Φίτζι ότι το γιοτ ανήκει στον Κερίμοφ. Υποστήριξαν ότι είναι ιδιοκτησίας του πρώην επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Έντουαρντ Χουνταϊνάτοφ, σε βάρος του οποίου όμως δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Με πληροφορίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία απο: Associated press

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News