Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι άνοιξαν τον δρόμο προς την ΕΕ για το Κίεβο

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι άνοιξαν τον δρόμο προς την ΕΕ για το Κίεβο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα να καταθέσει σύσταση για την προώθηση της ουκρανικής αίτησης ένταξης στην Ε.Ε. προς τους ηγέτες των κρατών-μελών

Τον δρόμο προς την Ε.Ε. για την Ουκρανία άνοιξαν ο Γάλλος πρόεδρος, ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος κατά την επίσκεψη τους στο Κίεβο την Πέμπτη 16 Ιουνίου, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι οι τρεις υποστήριξαν την ιδέα να δοθεί στην Ουκρανία «άμεσο» καθεστώς υποψηφίου. Η επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένη την κριτική που δέχτηκαν πρόσφατα οι τρεις χώρες για πενιχρή και επιφυλακτική υποστήριξη της Ουκρανίας, την οποία αντέκρουσαν με αυτή που απέκτησε τον χαρακτήρα έμπρακτης αλληλεγγύης.

Παράλληλα έντονος είναι και ο συμβολικός χαρακτήρας, με δεδομένο το γεγονός ότι σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ότι θα καταθέσει σύσταση για την προώθηση της ουκρανικής αίτησης ένταξης στην Ε.Ε. προς τους ηγέτες των κρατών-μελών, την οποία και εκτιμάται ότι θα εγκρίνουν στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι προσκάλεσαν το Ζελένκσι να συμμετέχει στην επόμενη Σύνοδο της ομάδας των G7, κάτι που αποδέχτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος. Η Γαλλία, σύμφωνα με τον Μακρόν, υποσχέθηκε ότι θα εντείνει τις παραδόσεις όπλων στη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης ανοιχτού καναλιού επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειάζεται, περιγράφοντας τον αγώνα του Κιέβου ενάντια στη ρωσική εισβολή ως «ηρωικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Γερμανία έχει δεχτεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και επίσης υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά», δεσμευόμενος παράλληλα να συνεχίσει να το πράττει «όσο η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας». Από την πλευρά του, ο Ντράγκι είπε ότι το κύριο μήνυμα κατά την επίσκεψή του ήταν το ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία στην Ε.Ε. Σημείωσε ότι η Ιταλία θέλει να δει το τέλος της σύγκρουσης, αλλά «οποιαδήποτε διπλωματική λύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη βούληση του Κιέβου». Σημειώνεται ότι οι τρεις ηγέτες έφτασαν στο Κίεβο με νυχτερινό τρένο από την Πολωνία, ενώ στη συνάντηση με τον Ζελέσνκι συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέφτηκαν το προάστιο Ιρπίν του Κιέβου, στο οποίο - μαζί με την Μπούκα και την Μποροντιάνκα - καταγράφηκαν θηριωδίες του ρωσικού στρατού που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρόσεξε μάλιστα το σύνθημα σε έναν τοίχο που έγραφε «Κάντε Ευρώπη, όχι πόλεμο» - μια παραλλαγή τού «Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο» της δεκαετίας του ’70 - σημειώνοντας: «Είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπεις αυτό. Αυτό είναι το σωστό μήνυμα».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την «αλληλεγγύη τους προς τη χώρα και τον λαό μας», επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για επιπλέον εξοπλισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News