ΟΗΕ: Οι μετανάστες από όλο τον κόσμο έστειλαν 577 δισεκ. δολάρια στις οικογένειές τους το 2021

Κόσμος
ΟΗΕ: Οι μετανάστες από όλο τον κόσμο έστειλαν 577 δισεκ. δολάρια στις οικογένειές τους το 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μετανάστες από όλο τον κόσμο έστειλαν το 2021 περισσότερα από 577 δισεκ. ευρώ στις οικογένειές τους στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης

Οι μετανάστες από όλο τον κόσμο έστειλαν το 2021 περισσότερα από 577 δισεκ. ευρώ στις οικογένειές τους στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD).

Το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει από το 2022 ως το 2030 περίπου τα 5,150 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του IFAD, το διπλάσιο του ΑΕΠ όλης της Αφρικής το 2021.

“Παρά τις προβλέψεις ότι η πανδημία covid-19 θα μείωνε το ποσό” των χρημάτων που στέλνουν οι μετανάστες στις οικογένειές τους, αυτό κατέγραψε άνοδο κατά 8,6% το 2021 χάρη “στην αύξηση κατά 48% των μεταφορών χρημάτων μέσω κινητών”, διευκρίνισε το IFAD, η υπηρεσία του ΟΗΕ που έχει την έδρα της στη Ρώμη.

“Η ψηφιοποίηση των μεταφορών, και κυρίως μέσω της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών διότι το ήμισυ του ποσού αυτού πάει στις αγροτικές περιοχές”, σχολίασε ο Ζιλμπέρ Χουνγκμπό, πρόεδρος του IFAD.

Το ποσό που θα σταλεί το 2022 από τους περίπου 200 εκατομμύρια μετανάστες εργάτες σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 δισεκ. ευρώ, “αποτελώντας σανίδα σωτηρίας για περισσότερα από 800 εκατομμύρια μέλη των οικογενειών τους”.

“Οι αποστολές χρημάτων επιτρέπουν στους ανθρώπους να βγαίνουν από τη φτώχεια, φέρνουν φαγητό στο τραπέζι, πληρώνουν δίδακτρα, καλύπτουν δαπάνες για την υγεία”, τόνισε ο Χουνγκμπό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται ωστόσο να μειώσει το ποσό αυτό “διότι μειώνει τις μεταφορές χρημάτων προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, για τις οποίες τα χρήματα αυτά αποτελούν το 30% του ΑΕΠ τους”, υπογράμμισε το IFAD.

Μόνο η Αφρική δέχθηκε 94 δισεκ. δολάρια (σχεδόν 90 δισεκ. ευρώ) το 2021 από τους μετανάστες, αν και έχει την πιο ακριβή αγορά μεταφοράς χρημάτων, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Την ώρα που μέσος όρος των προμηθειών που ζητούν οι εταιρείες μεταφοράς χρημάτων στις υπόλοιπες χώρες ανέρχεται στο 6%, σε αυτές της Αφρικής φτάνει το 7,83%.

Αν το ποσοστό αυτό μειωθεί στο 3%, όπως προβλέπουν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, αυτό θα σημαίνει ότι οι οικογένειες των Αφρικανών μεταναστών θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται κατά σχεδόν 4,6 δισεκ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου  AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News