Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός μετά τη ρωσική εισβολή

Κόσμος
Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός μετά τη ρωσική εισβολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσκεψη στην Ουκρανία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι πραγματοποιείται πολλές εβδομάδες μετά από αυτές άλλων ξένων αξιωματούχων

Η επίσκεψη στην Ουκρανία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι πραγματοποιείται πολλές εβδομάδες μετά από αυτές άλλων ξένων αξιωματούχων που μετέβησαν στο Κίεβο για να του εκφράσουν την υποστήριξή τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Πρώτοι πρωθυπουργοί

Στις 15 Μαρτίου ο Πολωνός, ο Τσέχος και ο Σλοβένος πρωθυπουργός ήταν οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που μετέβησαν στο Κίεβο.

Μετά την επίσκεψή τους ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από την ΕΕ “να δώσει πολύ γρήγορα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία”.

Μπόρις Τζόνσον

Στις 9 Απριλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας της G7 που επισκέφθηκε το Κίεβο.

Ο Τζόνσον, που έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τραίνο από την Πολωνία, βιντεοσκοπήθηκε στους δρόμους της πόλης μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δήλωσε ότι θέλει να δείξει “την αμέριστη υποστήριξη” της χώρας του και απέτισε φόρο τιμής στον ουκρανικό στρατό.

“Η επίσκεψη αυτή αποτελεί εκδήλωση της αποφασιστικής, ισχυρής και συνεχούς στήριξης της Βρετανίας στην Ουκρανία. Το εκτιμάμε και θα το θυμόμαστε πάντα”, τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο Σαρλ Μισέλ στα καταφύγια

Την προηγουμένη, στις 8 Απριλίου, είχε μεταβεί στο Κίεβο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Είμαστε μαζί σας όταν ονειρεύεστε την Ευρώπη”, είχε δηλώσει.

“Η Ρωσία θα βυθιστεί στην οικονομική, χρηματοπιστωτική και τεχνολογική αποσύνθεση, ενώ η Ουκρανία προχωρά προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον”, είχε προσθέσει.

Η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε ξανά το Κίεβο στις 11 Ιουνίου και υποσχέθηκε μια άμεση απάντηση στο αίτημα της Ουκρανίας να αποκτήσει καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει επίσης μεταβεί στην Ουκρανία. “Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ”, δήλωσε κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα στις 20 Απριλίου.

Στις 9 Μαΐου ο Μισέλ πραγματοποίησε μια επεισοδιακή επίσκεψη την Οδησσό καθώς χρειάστηκε να πάει σε καταφύγιο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο Γκουτέρες “σοκαρισμένος”

Στις 28 Απριλίου ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο εν μέσω της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε “σοκαρισμένος”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Τζιλ Μπάιντεν και Τζάστιν Τριντό

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει μεταβεί ακόμη στην Ουκρανία, η σύζυγός του Τζιλ πραγματοποίησε μια σύντομη, αιφνιδιαστική επίσκεψη στις 8 Μαΐου. Στη διάρκειά της συναντήθηκε με την Ουκρανίδα πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα σε ένα σχολείο κοντά στα σύνορα με την Σλοβακία. “Ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού”, είχε διαβεβαιώσει.

Την ίδια ημέρα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μετέβη στο Κίεβο και δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “θα πρέπει να λογοδοτήσει”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News