Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο «όχι» σε Σουηδία και Φιλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο «όχι» σε Σουηδία και Φιλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο Σκανδιναβικές χώρες που «καίγονται» για ένταξη στη Συμμαχία μπροστά στη ρωσική απειλή, ότι προστατεύουν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση

Για μια ακόμα φορά η Τουρκία ναρκοθετεί τον δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φιλανδίας. Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε τα έγγραφα που προσκόμισε η Σουηδία, με το σκεπτικό ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την προσπάθεια της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν στις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Ως γνωστόν, η Τουρκία κατηγορεί τις δύο Σκανδιναβικές χώρες που «καίγονται» για ένταξη στη Συμμαχία μπροστά στη ρωσική απειλή, ότι προστατεύουν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της και από μια προηγούμενη απόφασή τους να μπλοκάρουν τι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Νωρίτερα, την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Άγκυρα αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φιλανδία, προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Το θέμα συζητήθηκε στα πλαίσια του Ουκρανικού στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να τονίζει ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να επικρατήσει, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων και συστημάτων μεγάλης εμβέλειας.

Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε η νέα εμπρηστική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, και νυν αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ο οποίος δήλωσε στο Telegram: «Απλά μια ερώτηση: Ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;».

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρό, από τη Ρουμανία, όπου επισκέφτηκε γαλλικά και συμμαχικά στρατεύματα σε βάση του ΝΑΤΟ, προχώρησε στην εκτίμηση ότι κάποια στιγμή η Ουκρανία θα πρέπει να έχει συνομιλίες με τη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι σήμερα Πέμπτη ενδέχεται να μεταβεί στο Κίεβο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στο Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου μαίνονται οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης, ενώ παραμένει η αγωνία για την τύχη έως και 1.200 αμάχων που ενδεχομένως βρίσκονται στα υπόγεια του εργοστασίου χημικών Αζότ στην πόλη. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εξουθενώσουν την ουκρανική αντίσταση στο Σεβεροντονέτσκ και βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να διακόψουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο που ξεκινά από το εργοστάσιο χημικών προς την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Νέα πυρηνική κούρσα

Έπειτα από 35 χρόνια μείωσής τους, ο αριθμός των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα αναμένεται πως θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά τη δεκαετία που έρχεται, όπως προβλέπει έκθεση αναφοράς του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Από το απόλυτο ρεκόρ του 1986 (πάνω από 70.000 κεφαλές), το σύνολο αυτό υποπενταπλασιάστηκε χάρη στη σταθερή μείωση των τεράστιων πυρηνικών οπλοστασίων της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συνεχίζουν πάντως να έχουν στην κατοχή τους το 90% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου. Όμως η εποχή του πυρηνικού αφοπλισμού μοιάζει να οδεύει στο τέλος της και ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά τον ψυχρό πόλεμο, σύμφωνα με την έκθεση.

Την ίδια στιγμή, έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) αναφέρει ότι οι δαπάνες των δυνάμεων, οι οποίες διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια για να τα διατηρήσουν και να τα εκσυγχρονίσουν ,αυξήθηκαν κατά 9% το 2021, φτάνοντας τα 82,4 δισ. δολάρια. Η έκθεση αυτή απλούστατα «δείχνει ότι τα πυρηνικά όπλα δε χρησιμεύουν σε τίποτε», σχολίασε η Αλίσια Σάντερς-Ζάκρε, η συντονίστρια ερευνών στην ICAN.

«Οι χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα δαπάνησαν 6,5 δισ. δολάρια επιπλέον το 2021 και δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν μια πυρηνική δύναμη να εξαπολύσει πόλεμο στην Ευρώπη», πρόσθεσε δηκτικά, αναφερόμενη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News