Fed: Μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. για να ελέγξει τον πληθωρισμό

Οικονομία
Fed: Μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. για να ελέγξει τον πληθωρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed είναι ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο τέλος του 2022 στο 3,4% και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 3,8% το επόμενο έτος

Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) που είναι «αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%», αύξησε σήμερα τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς κατά 0,75%, προχωρώντας δηλαδή στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου από το 1994, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Με αυτήν την τρίτη συνεχόμενη αύξηση τα επιτόκια διαμορφώνονται πλέον στο εύρος του 1,5-1,75%.

Η Fed αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, που εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 5,2% φέτος (η εκτίμηση τον Μάρτιο ήταν στο 4,3%) και θα προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι πιο αδύναμη από όσο προέβλεπε, στο 1,7%, αντί του 2,8%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,7% αντί για 3,5%.

«Η γενική οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε» μετά τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου, σημειώνει η Fed στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίασή της όπου επισημαίνει ότι «το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα». Όμως ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που «αντικατοπτρίζει την ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, κάτι που συνδέεται με την πανδημία, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και, γενικότερα, τις πιέσεις στις τιμές», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα υπενθυμίζει ότι η εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν δημιούργησαν «πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις» και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Επιπροσθέτως, η καραντίνα στην Κίνα επέτεινε τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Όλα αυτά επιβραδύνουν την αμερικανική οικονομία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου Rawpixel 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News