Τουρκική προκλητικότητα: Η Ελλάδα κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα

Ελλάδα
Τουρκική προκλητικότητα: Η Ελλάδα κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας: «Δε θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έδωσαν χθες διπλωματικές πηγές της Ελλάδας, με αφορμή τις έντονα προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα κατεχόμενα με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, επισήμανε ότι «η Ελλάδα πάει και κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα».

Συγκεκριμένα, οι πηγές της Αθήνας ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. «Δε θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων. Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα».

«Το λόμπι εναντίον των F-16 είναι απαράδεκτο»

Νωρίτερα, στη φραστική επίθεση κατά της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πέρα από την κατηγορία ότι η χώρα μας «πάει και κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα», αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τονίζοντας: «Δεν περιμένουμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μας επαινέσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Το λόμπι εναντίον των F-16 είναι απαράδεκτο», είπε και συνέχισε: «Δεν περιμένουμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ή οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πρωθυπουργό να μας επαινέσει στην Ε.Ε. Δεν έχουμε τέτοια προσδοκία. Δεν είχαμε ποτέ δημιουργήσει κάποιο λόμπι εναντίον της Ελλάδας. Έγιναν πολλές συναντήσεις και δημιουργήθηκαν πολλά σχήματα, αποκλείοντας την Τουρκία. Έγινε κάτι; Δεν έγινε».

«Η ελληνική πλευρά ας μην προβαίνει σε μάταιες προσπάθειες. Δεν πρέπει να απασχολεί την ατζέντα της Ε.Ε.», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία θα προστατεύσει τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στη Μεσόγειο. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, όχι της έντασης. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας».

«Τι θα συμβεί αν κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις με άλλους; Τι θα πετύχουν αν είναι εχθρικοί προς την Τουρκία;», αναρωτήθηκε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και στην έντονη αντιπαράθεση που είχαν πριν από έναν χρόνο μπροστά στις κάμερες στη συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει.

Χαρακτηριστικά, είπε ο Τσαβούσογλου: «Ο Δένδιας είχε πει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα ότι δε θα πει κάτι αρνητικό και περιμέναμε ότι δε θα το κάνει. Στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις. Και το λέω αυτό για να δείξω ποιος έχει αρνητική συμπεριφορά».

Για το Κυπριακό

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των Βαρωσίων, ισχυριζόμενος ότι δεν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο.

«Τα Βαρώσια είναι τουρκοκυπριακό έδαφος και τα βήματα που έγιναν στο πλαίσιο του ανοίγματος των Βαρωσίων έγιναν με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Είναι βήμα που έγινε προς όφελος των δύο λαών στο νησί. Είναι επίσης ένα ευεργετικό βήμα για τον ελληνοκυπριακό λαό. Άρχισαν να αισθάνονται άβολα με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Ο ελληνοκυπριακός λαός θέλει να χρησιμοποιήσει την περιουσία του στα Βαρώσια. Το υποστηρίζουμε κι εμείς αυτό. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματά τους».

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών και ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρούν να παρουσιάσουν το θέμα σαν μία νέα εξέλιξη.

«Η ελληνική πλευρά ας μην προβαίνει σε μάταιες προσπάθειες. Δεν πρέπει να απασχολεί την ατζέντα της Ε.Ε.», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία θα προστατεύσει τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στη Μεσόγειο. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας κι όχι της έντασης. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας».

Βεβαρημένο το παρελθόν της Τουρκίας - «Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο»

Την «τουρκική “μονταζιέρα”» καταγγέλλει με ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Με αφορμή την είδηση που προέβαλαν τα τουρκικά ΜΜΕ αναφορικά με πυροβολισμούς που δέχτηκε Αφγανός παράτυπος μετανάστης από την ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ανδριανούπολης, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «η Τουρκία έχει βεβαρημένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο».

Διαψεύδει και η ΕΛ.ΑΣ.

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε ξένο και εγχώριο ηλεκτρονικό Τύπο, τα οποία αναφέρονται σε περιστατικό πυροβολισμού σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι: το περιγραφόμενο ή παρόμοιο περιστατικό ουδέποτε έχει συμβεί και ως εκ τούτου σχετικές αναφορές είναι ανυπόστατες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των συνόρων της χώρας γίνεται πάντοτε βάσει της εθνικής, ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας, καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται πως, από την πρώτη στιγμή της μετάδοσης της συγκεκριμένης είδησης από τα τουρκικά ΜΜΕ, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε υπήρξε περιστατικό με πυροβολισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, χθες το απόγευμα τουρκικά ΜΜΕ, με πρώτο το “DHA”, είχαν μεταδώσει ότι η ελληνική πλευρά άνοιξε πυρ και σκότωσε Αφγανό παράνομο μετανάστη, κοντά στα σύνορα της Αδριανούπολης, και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Alibey. Από την πλευρά τους τα τουρκικά ΜΜΕ πρόβαλαν “ψηλά” τη συγκεκριμένη είδηση, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν άλλες πληροφορίες.

Όπως επισήμανε το “CNN Turk”, το συμβάν σημειώθηκε στο χωριό Αλιμπέι, στα ελληνικά σύνορα της συνοικίας Ουζουνκιοπρού της Ανδριανούπολης. Εκεί, ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας μεταναστών από το Αφγανιστάν που επιχειρούσε να περάσει παράνομα τα σύνορα, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον σοβαρό τραυματισμό οκτώ ατόμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News