Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγιδευμένοι στο Σεβεροντονέτσκ - Συνεχίζονται οι μάχες στα ανατολικά τα χώρας

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγιδευμένοι στο Σεβεροντονέτσκ - Συνεχίζονται οι μάχες στα ανατολικά τα χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατέστρεψαν όλες τις γέφυρες προς την πόλη οι Ρώσοι - Έρχονται οι «οι ιππείς της Αποκάλυψης», προειδοποιεί ο Μεντβέντεφ

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στην ανατολική Ουκρανία, με τους Ρώσους να σφυροκοπούν ανελέητα την πόλη- «κλειδί» του Σεβεροντονέτσκ, η κατάληψη του οποίου θα ανοίξει για τη Μόσχα τον δρόμο προς ακόμη μια μεγάλη πόλη του Ντονμπάς, την Κραματόρσκ, σημαντικό βήμα για να κυριαρχήσει σε όλη αυτή την περιοχή στα σύνορα με τη Ρωσία, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Στη βιομηχανική ζώνη της πόλης έχουν βρει καταφύγιο περίπου 500 άμαχοι, με τους Ρώσους να πολιορκούν την περιοχή βάλλοντας με πυρά πυροβολικού, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη του Λουχάνσκ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η περιοχή έχει καταληφθεί σε ποσοστό 95%, ενώ οι Ρώσοι ελέγχουν το 70% της πόλης του Σεβεροντονέτσκ, με τις μάχες εκεί να είναι σκληρές.

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, ο τοπικός κυβερνήτης έκανε γνωστό ότι έχουν καταστραφεί όλες οι γέφυρες που οδηγούν στην πόλη, κάτι που σημαίνει ότι οι άμαχοι δεν μπορούν πλέον να αποχωρήσουν. Ωστόσο, κατά τον ίδιο υπάρχει ακόμη κάποια «πρόσβαση» στην πόλη. Σε μήνυμά του στο Telegram, τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ και ένα «μέρος» εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, βομβαρδίστηκε μια αγορά του Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι - ανάμεσά τους και ένα παιδί - και τέσσερις να τραυματιστούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών που έχουν τη στήριξη της Ρωσίας. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μεγάλη ποσότητα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν σταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μόσχα είπε ότι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας με βάση τον αέρα χτύπησαν κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό, πλήττοντας εξοπλισμό που είχε παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις. Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε η δήλωση του Φιλανδού προέδρου, ότι και οι δύο πλευρές στον πόλεμο της Ουκρανίας χρησιμοποιούν βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης θερμοβαρικών βομβών από τη Ρωσία.

Σοκαριστική είναι και η πληροφορία που μετέφερε ένας Ουκρανός δημοσιογράφος, σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοικοι στη Μαριούπολη πουλάνε ό,τι έχουν για να επιβιώσουν σε αυτοσχέδιους πάγκους, από μακιγιάζ, κούπες, ακουστικά έως ακόμα και παπούτσια.

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, είχαμε για μια ακόμη φορά ένα νέο ξέσπασμα του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Ρωσίας και πλέον αντιπροέδρου του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προειδοποίησε τις δυτικές χώρες ότι «οι ιππείς της Αποκάλυψης είναι καθ’ οδόν». Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία έχει εξαπολύσει αρκετές φορές απειλές προς τη Δύση, την προηγούμενη εβδομάδα έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram πως «με ρωτούν συχνά γιατί είναι τόσο σκληρές οι αναρτήσεις μου στο Telegram. Η απάντηση είναι ότι τους μισώ. Είναι μπάσταρδοι και έκφυλοι. Θέλουν τον θάνατο της Ρωσίας. Κι όσο αναπνέω, θα κάνω τα πάντα για να τους εξαφανίσω».

«Οι ιππείς της Αποκάλυψης είναι ήδη καθ’ οδόν», είπε ο Μεντβέντεφ, που έχει κατηγορήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι κι άλλα ηγετικά στελέχη στο Κίεβο ότι είναι «ναζί» και «χρήστες ναρκωτικών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News