Γαλλία: Ισοπαλία Μελανσόν - Μακρόν με 25,2% δείχνουν τα πρώτα exit polls των βουλευτικών εκλογών

Κόσμος
Γαλλία: Ισοπαλία Μελανσόν - Μακρόν με 25,2% δείχνουν τα πρώτα exit polls των βουλευτικών εκλογών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτιά Μακρόν στις έδρες, «παίζεται» η πλειοψηφία στη Βουλή - Η αποχή έπιασε ποσοστά-ρεκόρ 52,8% για τη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας

Αμφίρροπη μονομαχία ανάμεσα στις παρατάξεις Μακρόν και Μελανσόν δείχνουν τα πρώτα exit polls για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Τόσο η παράταξη Μακρόν όσο και αυτή του Μελανσόν λαμβάνουν από 25,2%, ενώ 19,10% είναι το ποσοστό του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν και 11,10% των δεξιών Ρεπουμπλικανών.

Όσον αφορά στις έδρες, η παράταξη Μακρόν εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει από 270 έως 310, η αριστερή Συμμαχία από 170 έως 220, η ακροδεξιά από 33 έως 53 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί από 15-30.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής, που εκτιμάται ότι ανήλθε σε 52,8%.

Σύμφωνα με άλλο exit poll, της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας Le Libre, μικρό προβάδισμα έχει ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, σε σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο αριστερός ηγέτης κατάφερε να συσπειρώσει τα κόμματα της Αριστεράς, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους στη Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Σοσιαλιστική Ενότητα (NUPES) και να συγκεντρώσει το ποσοστό του 25,7% απέναντι στη συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν, Ensemble! (Μαζί!), που συγκεντρώνει ποσοστό 25%.

Στο 19,3% υπολογίζεται το ποσοστό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Το τρίτο δημοσκοπικό ινστιτούτο δίνει νίκη στον Μακρόν με 26,4% μπροστά από το Nupes. Τα τρία ινστιτούτα δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό 19,3%, 19,8% και 18,5% ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν από 11% έως 14%.

Η συμμετοχή στις κάλπες ανήλθε, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε ποσοστό μόλις 47,2% -ήτοι, το χαμηλότερο από το 1958.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News