Ουκρανία: Μετά τον πόλεμο απειλεί την χώρα και η χολέρα

Κόσμος
Ουκρανία: Μετά τον πόλεμο απειλεί την χώρα και η χολέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαριούπολη και η Χερσώνα απειλούνται με τρομακτικές επιδημίες

Στις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισικάνσκ εστιάζει η Ρωσία, γνωρίζοντας ότι, αν τις καταλάβει, θα έχει υπό την κατοχή της όλο το Λουχάνσκ, τη μία από τις δύο επαρχίες στην περιφέρεια του Ντονμπάς, την οποία διεκδικεί η Μόσχα για λογαριασμό των αυτονομιστών.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην περιφέρεια του Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Μπαχμούτ με επιθέσεις που έχουν στόχο, όπως φαίνεται, να αποκόψουν το Σεβεροντονέτσκ από τις γραμμές ανεφοδιασμού.

Στο μεταξύ, οι μάχες γύρω από το Σεβεροντονέτσκ συνεχίζονται, με το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού να υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Αργά χθες οι φιλορώσοι αντάρτες του Ντονμπάς υποστήριξαν ότι έχουν περικυκλώσει το εργοστάσιο χημικών Αζότ, στο Σεβεροντονέτσκ, στα υπόγεια του οποίου έχουν καταφύγει, σύμφωνα με το Κίεβο, πολλές εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής και εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Η κατάσταση αυτή θυμίζει ό,τι συνέβη στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες κάτοικοι και Ουκρανοί στρατιώτες κατέφυγαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ και παρέμειναν περικυκλωμένοι εκεί για εβδομάδες, μέχρι που τελικά παραδόθηκαν. Πολλοί από εκείνους τους Ουκρανούς στρατιώτες είναι τώρα αιχμάλωτοι των Ρώσων. Οι τελευταίες εκτιμήσεις ως αργά χθες ανέφεραν ότι πάνω από το 90% της περιφέρειας του Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται το Σεβεροντονέτσκ, ελέγχεται πλέον από τις ρωσικές δυνάμεις.

Δραματική, στο μεταξύ, παραμένει η κατάσταση στη Μαριούπολη, η οποία κινδυνεύει από επιδημία χολέρας, καθώς οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν σχεδόν καταρρεύσει, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Κατά την ίδια πηγή, πιθανότατα υπάρχει επίσης μια κρίσιμη έλλειψη φαρμάκων στη Χερσώνα. Όπως προειδοποίησε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από χολέρα και άλλες ασθένειες, καθώς τα πτώματα από τις μάχες δεν έχουν περισυλλεχθεί και με την άφιξη του καλοκαιριού η θερμοκρασία αυξάνεται.

Η Ουκρανία επείγεται για βαρέα όπλα, αίτημα το οποίο επανέλαβε στον Γάλλο ομόλογό του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συζητώντας μαζί του και για την απονομή καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία.

Διπλωματικός πυρετός βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την καταδίκη δύο Βρετανών και ενός Μαροκινού σε θάνατο στην αποσχισθείσα αποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Οι τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία. Της απόφασης του δικαστηρίου υπεραμύνθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ότι οι κατάδικοι «διέπραξαν εγκλήματα στο έδαφος του αυτοαποκαλούμενου κράτους».

Έντονη είναι η αντίδραση της Βρετανίας, με τον πρωθυπουργό της να δηλώνει σοκαρισμένος και να τονίζει πως διέταξε τους υπουργούς του να κάνουν «ό,τι περνάει από το χέρι τους» για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η μη δίκαιη δίκη αιχμαλώτων πολέμου συνιστά «έγκλημα πολέμου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News