EKT: Υφεση το 2023 και πληθωρισμό 8% φέτος «δείχνει» το δυσμενές σενάριο

Οικονομία
EKT: Υφεση το 2023 και πληθωρισμό 8% φέτος «δείχνει» το δυσμενές σενάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παραδοχές για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου - Στα επίπεδα Ιανουαρίου του 2019 το ελληνικό 10ετές

H νέα πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο βασικό σενάριό της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2022, η οποία ανακοινώθηκε χτες, αντιστοιχεί στην πρόβλεψη που είχε κάνει στο δυσμενές σενάριο που παρουσίασε το Μάρτιο, δύο εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολύ βαρύ οικονομικό τίμημα για την Ευρώπη, όπως άλλωστε τόνισαν ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα με τις εκθέσεις τους χθες και προχθές, αντίστοιχα.

Το βασικό σενάριο

Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι ότι αυτός θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα φέτος στο 6,8% για να υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 και περαιτέρω το 2024, λόγω κυρίως της εκτίμησης ότι οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα αποκλιμακωθούν, με βάση τις ενδείξεις της προθεσμιακής αγοράς, εφόσον δεν υπάρξουν νέα σοκ.

Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 2,8% φέτος και 2,1% τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Οι παραδοχές για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Στο σενάριο αυτό, η μέση τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί από τα 105,8 δολάρια το βαρέλι φέτος στα 93,4 δολάρια το 2023 και στα 84,3 δολάρια το 2024.

Αντίστοιχα, η τιμή του φυσικού αερίου προβλέπεται να υποχωρήσει από τα 99 ευρώ η μεγαβατώρα το 2022 στα 81 και 63 ευρώ το 2023 και το 2024, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, ενισχυτική για τον πληθωρισμό θα είναι η χαμηλή ισοτιμία του ευρώ που προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 1,05 δολάρια το 2023 και το 2024 από 1,07 δολάρια φέτος.

Στα επίπεδα Ιανουαρίου του 2019 το ελληνικό 10ετές

Oυσιαστικά, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε το τέλος του QE μετά από 7 χρόνια, προανήγγειλε την αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσεις, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το νέο «εργαλείο προστασίας των spreads», αφήνοντας εκτεθειμένα τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας στην τέλεια θύελλα που για άλλους πλησιάζει και για άλλους είναι ήδη εδώ.

 «Μια τέτοια ασαφής προσέγγιση αναφορικά με τη δημιουργία ενός προστατευτικού μέσου για τη διεύρυνση των spread σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων θα πρέπει πρώτα να περάσει σε κατάσταση κρίσης και αδικαιολόγητης διεύρυνσης των spread προτού αναλάβει δράση η EKT», σχολίασε ο Χόρχε Γκαράγιο, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Societe Generale SA.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News