Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Δραματικές προειδοποιήσεις για την επισιτιστική κρίση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία από τον ΟΗΕ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λουχάνσκ, όπου ανήκει η πόλη, να δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και πλέον ελέγχουν μόνο τα περίχωρά της.

Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο Χάρκοβο, το οποίο δέχτηκε νέα ρωσικά πυρά. Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί τώρα να καταλάβει το σύνολο του Ντονμπάς, κοιλάδα με ορυχεία στην ανατολική Ουκρανία που αποτελείται από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Ενδεικτική των ρωσικών προθέσεων για το μέλλον της ανατολικής Ουκρανίας είναι η δήλωση μέλους της διοίκησης που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια, ότι σχεδιάζεται η διοργάνωση δημοψηφίσματος αργότερα εντός του έτους για την ένωσή της με τη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σημειώνεται ότι περίπου τα δύο τρίτα της περιοχής είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, μέρος ενός τμήματος της νότιας Ουκρανίας που κατέλαβε η Μόσχα στις αρχές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της γειτονικής επαρχίας της Χερσώνας, όπου οι αξιωματούχοι που έχουν τοποθετηθεί από τους Ρώσους έχουν επίσης συζητήσει σχέδια για δημοψήφισμα, ωστόσο η Ζαπορίζια, που είναι το κύριο αστικό κέντρο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της εισβολής ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα δε σχεδιάζει να καταλάβει ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο λίγες εβδομάδες αργότερα το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι εναπόκειται στους κατοίκους που ζουν στις περιοχές αυτές να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα διεξαχθεί υπό ρωσική κατοχή θα είναι παράνομο και τα αποτελέσματά του πλαστά. Αξίζει να σημειωθεί το προηγούμενο της Κριμαίας, όπου η Μόσχα μαζί με τους υποστηρικτές της είχαν διοργανώσει το 2014 δημοψήφισμα στη χερσόνησο, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε, και τα τμήματα των δύο ανατολικών επαρχιών ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

Αναφορικά με την επισιτιστική κρίση, η Ουκρανία αρνείται να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της Οδησσού για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών, διότι φοβάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα το εκμεταλλευτούν για να επιτεθούν κατά της πόλης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού.

Τα σχόλια έγιναν λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζητήσει στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου το θέμα της δημιουργίας θαλάσσιων διαδρόμων για τη διευκόλυνση της εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αν και ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δε θα εκμεταλλευτεί στρατιωτικά την κατάσταση σε όφελός της, αν το Κίεβο επιτρέψει στα φορτία σιτηρών να αποπλεύσουν, η Ουκρανία χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ως «άδεια λόγια».

Στο θέμα και της επισιτιστικής κρίσης αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ για τις διεθνείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι, εάν «η φετινή επισιτιστική κρίση συνδέεται με την έλλειψη πρόσβασης» σε τρόφιμα, «το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα έλλειψης τροφίμων». «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταματήσει αυτή η “καταιγίδα” που φουντώνει: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», επέμεινε ο Γκουτέρες, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για «μια συνολική συμφωνία που θα επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή τροφίμων που παράγονται στην Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα».

«Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής», τόνισε, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για αυτές τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον ΟΗΕ για αρκετές εβδομάδες και που δεν έχουν σημειώσει πρόοδο μέχρι στιγμής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια