Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία για 105η ημέρα - Βομβαρδίζεται ανηλεώς το Λισίτσανσκ

Κόσμος
Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία για 105η ημέρα - Βομβαρδίζεται ανηλεώς το Λισίτσανσκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαίνεται για 105 ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία - Το Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται «σε μεγάλο βαθμό» από τους Ρώσους

  • Πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στην Μαριούπολη
  • Τσερνομπίλ: Οι ανιχνευτές ραδιενέργειας του εργοστασίου λειτουργούν για πρώτη φορά Online από την εισβολή
  • Νότια: Οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται από την περιοχή της Ζαπορίζια προς τη Χερσώνα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους απέναντι στις Ουκρανικές αντεπιθέσεις
  • Ντονμπάς: Η Ουκρανική άμυνα κρατάει στο Σεβεροντονέτσκ παρά τις ρωσικές επιθέσεις

Η πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων, έχει περάσει «σε μεγάλο βαθμό» υπό τον έλεγχο της Μόσχας ενώ στο γειτονικό Λισίτσανσκ οι καταστροφές είναι «τεράστιες», δήλωσε απόψε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις «ελέγχουν μεγάλο μέρος του Σεβεροντονέτσκ. Η βιομηχανική ζώνη είναι ακόμη δική μας, δεν υπάρχουν Ρώσοι εκεί. Οι μάχες διεξάγονται μόνο στους δρόμους εντός της πόλης» ανέφερε μέσω του Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι.

Ο Γκαϊντάι διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στο Λουχάνσκ. Όπως ανέφερε, οι Ρώσοι ελέγχουν «προσωρινά» το 90% της περιοχής.

«Οι Ρώσοι πυροβολούν τα πάντα, καταστρέφουν όλα τα σπίτια του Σεβεροντονέτσκ, με άρματα, με το πυροβολικό. Βάλλουν εναντίον και της βιομηχανικής ζώνης επίσης, αλλά τα αγόρια μας αντιστέκονται στους δρόμους», συνέχισε.

Το Λισίτσανσκ ελέγχεται πλήρως από τον ουκρανικό στρατό αλλά έχει γίνει στόχος «ισχυρών και χαοτικών» βομβαρδισμών. Οι Ρώσοι στοχεύουν «σκόπιμα» τα νοσοκομεία και τα κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσθεσε. «Πυροβολούν με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, οι καταστροφές είναι τεράστιες», σύμφωνα με τον Γκαϊντάι.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «ίσως θα πρέπει να αποσυρθούν» σύντομα από το Σεβεροντονέτσκ και να μετακινηθούν σε θέσεις καλύτερα οχυρωμένες.

Το Σεβεροντονέτσκ είναι η μεγαλύτερη αστική ζώνη της περιφέρειας του Λουχάνσκ που παραμένει ακόμη στα χέρια των Ουκρανών.

Προειδοποιήσεις Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Οι αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει στον κόσμο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδεινώνονται, επηρεάζοντας 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ για τις διεθνείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι επιπτώσεις του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια, την ενέργεια και τα χρηματοικονομικά είναι συστημικές, σοβαρές και επιταχυνόμενες», είπε. «Για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο πόλεμος απειλεί να εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα πείνας και εξαθλίωσης, αφήνοντας στο πέρασμά του κοινωνικό και οικονομικό χάος», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν «η φετινή επισιτιστική κρίση συνδέεται με την έλλειψη πρόσβασης» σε τρόφιμα, «το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα έλλειψης τροφίμων».

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταματήσει αυτή η καταιγίδα που φουντώνει: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», επέμεινε ο Γκουτέρες, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για «μια συνολική συμφωνία που θα επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή τροφίμων που παράγονται στην Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα».

«Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής», τόνισε, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για αυτές τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον ΟΗΕ για αρκετές εβδομάδες και που δεν έχουν σημειώσει πρόοδο μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ, που συντάχθηκε με επικεφαλής την Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, εκ των διαπραγματευτών του ΟΗΕ για τη συμφωνία που αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, «94 χώρες, όπου ζουν περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι σοβαρά εκτεθειμένες σε τουλάχιστον μία διάσταση της κρίσης» - στην οικονομική, σε αυτήν της σίτισης ή της ενέργεια- «και χωρίς τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν».

«Από αυτά τα 1,6 δισεκατομμύρια, τα 1,2 δισεκατομμύρια ή τα τρία τέταρτα ζουν σε χώρες που είναι σοβαρά εκτεθειμένες και ευάλωτες ταυτόχρονα και στις τρεις διαστάσεις», αναφέρει η έκθεση. Στο εξής, «καμία χώρα ή κοινότητα δεν θα γλιτώσει από αυτήν την κρίση κόστους ζωής», υπογραμμίζει η έκθεση.

Σε αυτήν παράλληλα τονίζεται ότι «ο πόλεμος θα μπορούσε να αυξήσει το 2022 κατά 47 εκατομμύρια ανθρώπους τον αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με επισιτιστική ανασφάλεια, ανεβάζοντάς τον συνολικό αριθμό σε 323 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους».

«Έως και 58 εκατομμύρια περισσότεροι Αφρικανοί θα μπορούσαν να περιέλθουν σε συνθήκες φτώχειας φέτος», ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες ακραίας φτώχειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική «θα μπορούσε να επηρεάσει 2,8 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους το 2022». Στη Νότια Ασία, «500 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σοβαρά εκτεθειμένοι στις διατροφικές και οικονομικές διαστάσεις, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από ισχυρούς καύσωνες που επηρεάζουν τους πολιτισμούς της περιοχής», αναφέρεται επίσης.

Για να μετριαστεί η κρίση, «πρέπει να καταβληθούν συγκεκριμένες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι βασικές προμήθειες τροφίμων και ενέργειας φθάνουν στους πιο ευάλωτους», υποστηρίζει ο ΟΗΕ.

Προτάσεις για μετονομασία

Προτάσεις να μετονομασθούν οι χώροι έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην Μόσχα σε «πλατείες Λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ειδικότερα, οι βουλευτές της Δούμας της Μόσχας ψήφισαν υπέρ της μετονομασίας του χώρου έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας στην Μόσχα σε «Πλατεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κρατικής Δούμας της πόλης της Μόσχας που αναρτήθηκε στο Telegram.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπέρ της μετονομασίας τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής ομοσπονδίας, της «Η Δική μου Μόσχα» και της «Δίκαιης Ρωσία». Επίσης οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας της πρωτεύουσας τάχθηκαν υπέρ τη μετονομασίας του χώρου έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μόσχα σε «Πλατεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Νωρίτερα σήμερα ο δήμος της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι μετά την ψηφοφορία που έγινε στον ιστότοπο «Ενεργός πολίτης», οι ανώνυμοι χώροι έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μόσχα , θα ονομάζονται «Πλατεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Παράλληλα αναφέρεται ότι στην ρωσική πρωτεύουσα «θα επιλεγεί μια ακόμη πλατεία ή οδός, για να τιμηθεί η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ».

Οι συνεργάτες των Ρώσων σχεδιάζουν δημοψήφισμα στην περιοχή Ζαπορίζια

Η διοίκηση που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια της Ουκρανίας σχεδιάζει την διοργάνωση δημοψηφίσματος αργότερα εντός του έτους για την ένωση της με τη Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα ένα από τα μέλη της.

«Ο κόσμος θα αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής της Ζαπορίζια. Το δημοψήφισμα έχει προγραμματισθεί για αυτόν τον χρόνο» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, τον οποίο επικαλείται το TASS, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τον χρόνο της διεξαγωγής του.

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε το εν λόγω σχέδιο, δηλώνοντας ότι οι ντόπιοι κάτοικοι δεν θα ψηφίσουν ποτέ για την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία.

Περίπου τα δύο τρίτα της περιοχής είναι υπό των έλεγχο της Ρωσίας, μέρος ενός τμήματος της νότιας Ουκρανίας που κατέλαβε η Μόσχα στις αρχές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της γειτονικής επαρχίας Χερσώνα, όπου οι αξιωματούχοι που έχουν τοποθετηθεί από τους Ρώσους, έχουν επίσης συζητήσει σχέδια για δημοψήφισμα.

Ο Ρόγκοφ δήλωσε ότι η διοίκηση θα καταρτίσει σχέδια για το πώς θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ακόμη και αν η Ρωσία δεν μπορέσει να αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής. Η πόλη Ζαπορίζια, που είναι το κύριο αστικό κέντρο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Στην περιοχή ζούσαν περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι προτάσεις για την ενσωμάτωση της Χερσώνας ή της Ζαπορίζια στη Ρωσία έρχεται σε αντίθεση με τη διαβεβαίωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη της εισβολής ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να καταλάβει ουκρανικό έδαφος.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι εναπόκειται στους κατοίκους που ζουν στις περιοχές αυτές να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα διεξαχθεί υπό ρωσική κατοχή θα είναι παράνομο και τα αποτελέσματα του πλαστά. Η Μόσχα μαζί με τους συνεργάτες της, είχαν διοργανώσει το 2014 δημοψήφισμα στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε και τα τμήματα των δύο ανατολικών επαρχιών ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, μια πόλη της περιοχής Ζαπορίζια περιφρόνησε το τελευταίο σχέδιο δημοψηφίσματος.

«Άρχισαν να λένε ανοιχτά ότι ετοιμάζονται να διοργανώσουν δημοψήφισμα στην πόλη μας και στα κατεχόμενη εδάφη της περιοχής Ζαπορίζια. Αλλά σήμερα έχουν αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορέσουν ακόμη και με τα όπλα να συγκεντρώσουν τον κόσμο για να ψηφίσει» δήλωσε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φιόντοροφ.

«Τώρα αρχίζουν μια προπαγάνδα πολέμου, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν έχουν την υποστήριξη, και ότι είναι ασαφές πότε θα υπάρξει. Κατά την γνώμη μου δεν θα υπάρξει ποτέ» δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Φιόντοροφ, ο οποίος είχε απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ο Ρόγκοφ αξιωματούχος που τοποθετήθηκε από τους Ρώσους, δήλωσε επίσης ότι τα πρώτα φορτία σιτηρών θα αναχωρήσουν από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ που βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα, αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Η Ουκρανία λέει ότι οποιαδήποτε τέτοια φορτία από τα κατεχόμενα λιμάνια θα ισοδυναμούσαν με παράνομη λεηλασία. Ο αποκλεισμός των εξαγωγών από την Ουκρανία - έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο - έχει οδηγήσει σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές και έχει προκαλέσει φόβους για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο και τις δυτικές κυρώσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και novayagazeta.europe

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News