Λίβανος: Μεγάλη πυρκαγιά στο μεγαλύτερο πευκοδάσος της χώρας

Κόσμος
Λίβανος: Μεγάλη πυρκαγιά στο μεγαλύτερο πευκοδάσος της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελικόπτερα του στρατού του Λιβάνου, εθελοντές και πυροσβέστες έσπευσαν το βράδυ της Τρίτης να σβήσουν τη φωτιά, που σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ντινίγια, στον βόρειο Λίβανο

Οι ομάδες διάσωσης αγωνίζονταν σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο τεράστια πυρκαγιά στο μεγαλύτερο πευκοδάσος του Λιβάνου, του οποίου η βαθιά οικονομική κρίση έχει περιορίσει τις ικανότητες καταπολέμησης αυτού του είδους τις καταστροφές που γίνονται όλο και πιο συχνές.

Ελικόπτερα του στρατού του Λιβάνου, εθελοντές και πυροσβέστες έσπευσαν το βράδυ της Τρίτης να σβήσουν τη φωτιά, που σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ντινίγια, στον βόρειο Λίβανο.

«Δυστυχώς, η περίοδος των δασικών πυρκαγιών άρχισε στο δάσος του Μπατραμάζ στη Ντινίγια», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος Νάσερ Γιασίν που μετέβη σήμερα στην περιοχή.

«Μπορεί η πυρκαγιά να ξέσπασε από εμπρησμό», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει τη βοήθεια της γειτονικής Κύπρου, καθώς ο Λίβανος πλήττεται από πρωτοφανή οικονομική κρίση που έχει παραλύσει τις ικανότητες τους κράτους στην κατάσβεση των πυρκαγιών, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας κυρίως της κλιματικής αλλαγής.

Οι αδυναμίες της κυβέρνησης προκάλεσαν την οργή των οικολόγων ακτιβιστών, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο να καταστραφεί ό,τι έχει απομείνει από τους φυσικούς θησαυρούς της μικρής αυτής χώρας της Μέσης Ανατολής.

«Το μεγαλύτερο πευκοδάσος της Μέσης Ανατολής καίγεται», έγραψε ο οικολόγος ακτιβιστής Πολ Αμπί Ρασίντ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το περασμένο Ιούλιο χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές που κατέκαψαν πευκοδάση στον βορρά της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον εκτοπισμό πολλών κατοίκων.

Το φθινόπωρο του 2019, ο Λίβανος δοκιμάστηκε από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές νοτίως της πρωτεύουσας, τις οποίες οι αρχές είχαν δυσκολευτεί να θέσουν υπό έλεγχο.

Απόδειξη της ολιγωρίας των δημοσίων αρχών, είχαν κρίνει τότε πολλοί Λιβανέζοι, οι οποίοι λίγες εβδομάδες αργότερα ξεκινούσαν ένα κίνημα λαϊκής διαμαρτυρίας αξιώνοντας την αποχώρηση μιας πολιτικής τάξης που κατηγορείτο για διαφορά και ανικανότητα.

Με πληροφορίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News