ΗΠΑ: Αμετάκλητη η εκτέλεση του ελληνορθόδοξου θανατοποινίτη στην Αριζόνα

Κόσμος
ΗΠΑ: Αμετάκλητη η εκτέλεση του ελληνορθόδοξου θανατοποινίτη στην Αριζόνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα αναμένεται η επιβολή της θανατικής καταδίκης στον κρατούμενο

Απερρίφθη χθες, Τρίτη 7 Ιουνίου στην Αριζόνα το αίτημα του Ελληνορθόδοξου θανατοποινίτη, Φρανκ Ατγουντ, να αναβληθεί η εκτέλεσή του, η οποία είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα. Ο μελλοθάνατος, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από το 1984 για τη δολοφονία ενός κοριτσιού, είδε τις προσπάθειές του για αναβολή να πέφτουν στο κενό, μιας και το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του.

Ο Ατγουντ βαφτίστηκε Χριστιανό Ορθόδοξος πριν περίπου δύο δεκαετίες και σύμφωνα με την δικαστική απόφαση σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου πρόκειται να υποβληθεί σε θανατηφόρο ένεση, στις κρατικές φυλακές στην Φλόρενς της Αριζόνα, για τη δολοφονία της 8χρονης Βίκι Χόσκινσον.

Ζητώντας την αναβολή της εκτέλεσης, οι δικηγόροι του Ατγουντ ισχυρίστηκαν ότι το πρόβλημα που έχει με την σπονδυλική του στήλη ο πελάτης τους, θα καθιστούσε αφόρητα επώδυνη την πρόσδεσή του στην καρέκλα. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η θανατηφόρα ένεση η οποία θα χορηγηθεί στον Ατγουντ είναι ληγμένη. Οι δικαστές από πλευρά τους υποστήριξαν πως όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έχουν ληφθεί, έτσι ώστε να μην υποφέρει ο κρατούμενος, ενώ ο εισαγγελέας ισχυρίζεται πως ο Ατγουντ προσπαθεί να αποφύγει την εκτέλεση χρησιμοποιώντας νομικά κόλπα.

Ο δικηγόρος του κρατουμένου δήλωσε πως η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση «θα προκαλέσει αφόρητο πόνο στον πελάτη του, ακόμη και πριν την χορήγησή της».

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο Ατγουντ απήγαγε την Χόσκινσον, η σορός της οποίας βρέθηκε σε έρημο, στα βορειοδυτικά της πόλης Τουσόν, σχεδόν επτά μήνες μετά την εξαφάνισή της. Οι ιατροδικαστές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου κατά την εργαστηριακή έρευνα, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Ο Ατγουντ δηλώνει αθώος μέχρι σήμερα.

Τον περασμένο μήνα, ο Ατγουντ αρνήθηκε να επιλέξει μεταξύ θανατηφόρου ένεσης και θαλάμου αερίων και έτσι, βάσει νόμου της πολιτείας, θα υποβληθεί στο πρώτο.

Παρόλο που δεν επέλεξε τον θάλαμο αερίων, ο Ατγουντ προσπάθησε να κινηθεί νομικά εναντίων των εκτελέσεων με αέρια που εφαρμόζει η πολιτεία της Αριζόνας.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι ο πελάτης τους έχει δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ των νόμιμων μεθόδων εκτέλεσης και πρότειναν στην πολιτεία να αλλάξει το υδροκυάνιο σε άζωτο, επειδή το άζωτο θα προκαλούσε «ανώδυνο θάνατο». Οι εισαγγελείς της Αριζόνα υποστηρίζουν ότι οι εκτελέσεις με άζωτο δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένες.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Ατγουντ η χρήση υδροκυανίου – το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί για την εξόντωση Εβραίων στο Άουσβιτς – είναι αντισυνταγματική και δημιουργεί δυσβάσταχτα επίπεδα πόνου κατά την εκτέλεση.

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News