Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά της χώρας - Εφιάλτης με πολλά πρόσωπα

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά της χώρας - Εφιάλτης με πολλά πρόσωπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δριμύ «κατηγορώ» κατά της Ρωσίας για εγκλήματα και την επισιτιστική κρίση

Επισιτιστική κρίση, διπλωματικός πυρετός και σκληρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνθέτουν μια ακόμα μέρα πολέμου, με τη Ρωσία να δηλώνει ότι έχει πλέον τον έλεγχο του 97% του Λουχάνσκ και τη διεθνή κοινότητα να συνεχίζει να κατακεραυνώνει με κάθε ευκαιρία τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν κατοικημένες συνοικίες της πόλης Σεβεροντόνετσκ και μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο μιας βιομηχανικής ζώνης στα περίχωρά της και στις κοντινές πόλεις. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της επισιτιστικής κρίσης, δηλώνοντας ότι τα ουκρανικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, που έχουν καταλάβει πλέον οι ρωσικές δυνάμεις, έχουν αποναρκοθετηθεί και είναι έτοιμα να συνεχίσουν τις μεταφορές σιτηρών.

Σφοδρό «κατηγορώ» εναντίον της Μόσχας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι πυροδοτεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση με την εισβολή της στην Ουκρανία, προκαλώντας την αποχώρηση τού εμφανώς εκνευρισμένου Ρώσου πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Μισέλ κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ιδίως επικαλούμενος αναφορές περί σεξουαλικής βίας - που ήταν το θέμα της συνεδρίασης - και χαρακτηρίζοντας τους βιασμούς «τακτική βασανισμού, τρομοκρατίας και καταστολής», κατηγορίες που αρνήθηκε η Μόσχα.

Πυρά εναντίον της Ρωσίας εξαπέλυσε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Γιόζεπ Μπορέλ, δηλώνοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο διακίνησης σιτηρών της Ουκρανίας στο Μικολάιβ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «αξιόπιστες» τις πληροφορίες ότι η Ρωσία «κλέβει» τα σιτηρά της Ουκρανίας που προορίζονται για εξαγωγή, με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, εκτίμησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «χρησιμοποιεί την πείνα ως πολιτικό όπλο», τονίζοντας ότι «είναι ένα άλλο είδος εγκλήματος πολέμου αυτό που συμβαίνει εκεί».

Μαινόμενος εμφανίστηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που σήμερα κατέχει το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Σε ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram, χρησιμοποίησε ακραίους χαρακτηρισμούς μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μέσω της οποίας εκφράζει το μίσος του για τους «έκφυλους» και «μπάσταρδους» που θέλουν «νεκρή» τη Ρωσία. «Συχνά με ρωτούν γιατί οι αναρτήσεις μου στο Telegram είναι τόσο σκληρές. Απαντώ: γιατί τους μισώ. Είναι έκφυλοι και παλιοτόμαρα. Θέλουν τον θάνατό μας, και της Ρωσίας. Όσο ζω θα κάνω τα πάντα για να τους εξαφανίσω», δήλωσε ο 56χρονος πρώην ηγέτης, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο στόχος των δηλώσεών του. Ο Μεντβέντεφ δε διευκρίνισε σε ποιους αναφέρεται, αλλά το πιθανότερο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα “Kommersant”, είναι ότι εκφράστηκε με αρνητικές διαθέσεις στις ηγεσίες της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News