Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελεύθερα τα λιμάνια για τη μεταφορά των σιτηρών

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελεύθερα τα λιμάνια για τη μεταφορά των σιτηρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επισιτιστική κρίση, διπλωματικός πυρετός και σκληρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνθέτουν μια ακόμα μέρα πολέμου με τη Ρωσία να δηλώνει ότι έχει πλέον τον έλεγχο του 97% του Λουγκάνσκ και τη διεθνή κοινότητα

Επισιτιστική κρίση, διπλωματικός πυρετός και σκληρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνθέτουν μια ακόμα μέρα πολέμου με τη Ρωσία να δηλώνει ότι έχει πλέον τον έλεγχο του 97% του Λουγκάνσκ και τη διεθνή κοινότητα να συνεχίζει να κατακεραυνώνει με κάθε ευκαιρία τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου , οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν κατοικημένες συνοικίες της πόλης Σεβεροντόνετσκ και μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο μιας βιομηχανικής ζώνης στα περίχωρά της και στις κοντινές πόλεις. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της επισιτιστικής κρίσης δηλώνοντας ότι τα ουκρανικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, που έχουν καταλάβει πλέον οι ρωσικές δυνάμεις, έχουν αποναρκοθετηθεί και είναι έτοιμα να συνεχίσουν τις μεταφορές σιτηρών.

Σφοδρό κατηγορώ εναντίον της Μόσχας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγορώντας τη Ρωσία ότι πυροδοτεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση με την εισβολή της στην Ουκρανία προκαλώντας την αποχώρηση του εμφανώς εκνευρισμένου  Ρώσου πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μισέλ κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ιδίως επικαλούμενος αναφορές περί σεξουαλικής βίας –που ήταν το θέμα της συνεδρίασης– και χαρακτηρίζοντας τους βιασμούς «τακτική βασανισμού, τρομοκρατίας και καταστολής» κατηγορίες που αρνήθηκε η Μόσχα.

Πυρά εναντίον της Ρωσίας εξαπέλυσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Γιόζεπ Μπορέλ δηλώνοντας  ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο διακίνησης σιτηρών της Ουκρανίας στο Μικολάιβ.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν  χαρακτήρισε «αξιόπιστες» τις πληροφορίες ότι η Ρωσία «κλέβει» τα σιτηρά της Ουκρανίας που προορίζονται για εξαγωγή με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος.

Φωτογραφία αρχείου Pexels 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News