Ρωσία: Έτοιμα για την αποστολή σιτηρών τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ

Κόσμος
Ρωσία: Έτοιμα για την αποστολή σιτηρών τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Κρεμλίνο λέει ότι η Ουκρανία πρέπει να αποναρκοθετήσει τα παράλιά της για να γίνουν εξαγωγές σιτηρών

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι τα ουκρανικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, τα οποία έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις, έχουν εκκαθαριστεί από νάρκες και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και πάλι τις αποστολές φορτίων σιτηρών.

«Η αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Μαριούπολης έχει ολοκληρωθεί. Λειτουργεί κανονικά και έχει υποδεχθεί τα πρώτα του εμπορικά πλοία», δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού, σε σχόλια που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη νότια Ουκρανία έχουν μπλοκαριστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές σιτηρών.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κλέβει ζωτικής σημασίας προμήθειες σιτηρών --ισχυρισμούς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει χαρακτηρίσει «αξιόπιστους»-- ενώ η Μόσχα δηλώνει πως οι κυρώσεις της Δύσης είναι αυτές που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, που απειλεί να πυροδοτήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Σοϊγκού δήλωσε επίσης σήμερα ότι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς, Ουκρανίας και Κριμαίας» και έχει ξεκινήσει την παράδοση φορτίων στις ουκρανικές πόλεις της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας.

Η δημιουργία ενός «χερσαίου διαδρόμου» μεταξύ Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, αποτέλεσε σημαντικό τμήμα της στρατηγικής της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε η επίθεσή της.

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, 6.489 Ουκρανοί, μέλη των δυνάμεων του στρατού, έχουν παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησε αυτό που η Ρωσία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», συμπεριλαμβανομένων 126 προσώπων τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται να αποναρκοθετήσει τα σημεία πρόσβασης στα λιμάνιά της πριν ο ρωσικός στρατός δώσει άδεια στα πλοία για να εξάγουν σιτηρά.

«Ο (πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει δηλώσει: η Ουκρανία πρέπει να αποναρκοθετήσει τις προσβάσεις στα λιμάνια της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Αυτό θα επιτρέψει σε πλοία, μόλις ελεγχθούν από τον στρατό μας, να εισέλθουν στα λιμάνια, να φορτώσουν σιτηρά και με τη βοήθειά μας να προχωρήσουν σε διεθνή ύδατα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News