Ευθ. Πέτρου: Τα κρίσιμα στοιχεία των τουρκικών απειλών

Κρήτη
Ευθ. Πέτρου: Τα κρίσιμα στοιχεία των τουρκικών απειλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αρθρογράφος- αναλυτής, ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας, Ευθύμιος Πέτρου, μιλάει στον 98.4, για τα κρίσιμα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η διαχρονική πάγια αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Ο κ. Πέτρου εμφανίζει πλέον στοιχεία «ποιοτικής αναβάθμισης» των απειλών της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα, στην Κύπρο εκτιμά πως η Τουρκία θεωρώντας ως τον πλέον αδύναμο κρίκο του Ελληνισμού, μπορεί να προωθήσει το σχέδιο ενταφιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα ενσωματώνοντας τας Κατεχόμενα.

Ο κ. Πέτρου σημειώνει ότι οι προκλήσεις έναντι της Ελλάδας θα ενταθούν και στο πεδίο, θεωρώντας σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ότι σε αυτό το χρονικό παράθυρο πρέπει να προχωρήσει σε διχοτόμηση με κάποια μορφή έως τον 25ο μεσημβρινό.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει, οφείλει να είναι έτοιμη και στο πεδίο των εξοπλισμών, για αποτροπή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας της και ταυτόχρονα να υλοποιήσει στο πεδίο την πολιτική των συμμαχιών της. Ταυτόχρονα πρέπει να υλοποιήσει μία στρατηγική βάθους και να μην κυριαρχήσει η λογική μίας απλή συγκυριακής αποκλιμάκωσης. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι είναι ζήτημα αν το πολιτικό σύστημα της χώρας συνολικά γνωρίζει την άρτια μελέτη- έκθεση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ναυτικού, για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ., με σαφείς πρόνοιες ελεύθερης διέλευσης της εμπορικής ναυτιλίας και ειδικών διαύλων για το πολεμικά πλοία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News