Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρά, απειλές και στο βάθος φόβοι για πείνα

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρά, απειλές και στο βάθος φόβοι για πείνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Λαβρόφ για το εναέριο μπλόκο από τρεις βαλκανικές χώρες - Ανησυχία για τη Μαριούπολη

Παρά τις απειλές Πούτιν, και η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία εκτοξευτήρες ρουκετών μεγάλης εμβέλειας, όπως επιβεβαίωσε ο Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Από την πλευρά της, η Μόσχα προειδοποίησε ότι οι παραδόσεις όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από τη Δύση στο Κίεβο θα οδηγήσουν τη Ρωσία στο να απωθεί τις ουκρανικές δυνάμεις πιο πίσω από τα σύνορά της, αυξάνοντας ουσιαστικά τις πιθανές εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία κατά τη ρωσική εισβολή.

Στο μεταξύ, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ, η κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σεβεροντονέτσκ έχει «επιδεινωθεί λίγο», αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους απέναντι στη Ρωσία σε μια βιομηχανική ζώνη εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων.

Την ώρα που η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τις δυνάμεις του Κιέβου σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, ανησυχία προκαλούν οι αναφορές για lockdown στη Μαριούπολη λόγω έξαρσης της Covid-19. Οι κάτοικοι της πόλης, που είναι πλέον υποχρεωμένοι να ζουν με τα συσσίτια των Ρώσων, πλήρως αποκλεισμένοι από κάθε πλευρά και με τραγικές συνθήκες υγιεινής, έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα και το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ενώ πολλοί φοβούνται ότι έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και κρούσματα χολέρας.

Μέτωπο με τη Ρωσία ανοίγουν τρεις βαλκανικές χώρες που δεν έδωσαν άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος που θα μετέφερε χθες τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Βελιγράδι. Εξοργισμένος ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χαρακτήρισε ως αδιανόητο, σκανδαλώδες, πρωτοφανές, καθώς και εχθρική ενέργεια το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσίας Αλεξάνταρ Μπόκαν-Χερτσένκο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις συνθήκες που εμπόδισαν την άφιξη στο Βελιγράδι τού Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.

Οι ανησυχίες εντείνονται για την επισιτιστική κρίση, καθώς σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μπορεί να παραμείνουν «κολλημένοι» στην Ουκρανία μέχρι το φθινόπωρο, με το Κίεβο να επιθυμεί αντι-πλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Τη Δευτέρα το “Bloomberg” έκανε λόγο για μια προσωρινή συμφωνία της Τουρκίας και της Ρωσίας για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας από την Οδησσό της Μαύρης Θάλασσας, σημειώνοντας ότι το Κίεβο παραμένει επιφυλακτικό. Σύμφωνα με το “Bloomberg”, η συμφωνία προβλέπει την αποναρκοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής της Οδησσού και επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις πηγές του “Bloomberg”, δεν έχει ακόμη υποστηρίξει το σχέδιο, ανησυχώντας ότι η κατάργηση της άμυνας θα μπορούσε να αφήσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι ανοιχτό σε ρωσική επίθεση.

Η Ρωσία απαιτεί να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους στα εμπορικά πλοία για να διαπιστώνει αν μεταφέρονται όπλα, όρο με τον οποίο η Ουκρανία δε συμφωνεί. Το σχέδιο αναμένεται να συζητήσει αύριο στην Άγκυρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά είναι ασαφές αν η Ουκρανία θα στείλει εκπρόσωπο.

Στο θέμα της προσωρινής συμφωνίας αναφέρθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, ο Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του πολεμικού ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα. Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε αρνητικός και στο σχέδιο εξαγωγής των σιτηρών της χώρας σιδηροδρομικώς, μέσω της Λευκορωσίας, με αποστολή μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, για να παρακάμψει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News